Mannen opgepakt voor ramkraken

Geplaatst op 23 januari 2013, om 13:54 uur

ERMELO – In de nacht van dinsdag op woensdag 23 januari zijn in Ermelo twee mannen uit Harderwijk aangehouden. Zij worden verdacht van ramkraken op benzinestations in Garderen en Uddel, en voor tanken zonder te betalen langs de A28.

In Uddel werd vermoedelijk kort na 00:30 uur veel schade aangericht bij een tankstation aan de Meervelderweg, maar bleef het bij een poging en kwam men niet binnen. In Garderen werd rond 00:45 uur een ramkraak gepleegd bij een benzinestation aan de Koningsweg en zijn sigaretten buitgemaakt.

Vlak voor beide ramkraken gebeurden, kwam bij de politie rond 00:15 een melding binnen over een auto, merk Seat, waarvan de inzittenden hadden getankt zonder te betalen. Dit was bij een benzinestation langs de A28 ter hoogte van Nunspeet. Van de ramkraak in Garderen was alleen bekend dat de gebruikte auto was weggereden in de richting van Putten. Dit is door de politie doorgegeven aan alle eenheden, net als de melding over het tanken zonder te betalen. Politieagenten die in Putten aan het surveilleren waren, signaleerden vervolgens een Seat en wilden deze voor controle staande houden. De auto ging er echter direct vandoor.

Er ontstond een achtervolging die eindigde in Ermelo, op de Steijnlaan. Deze straat loopt door tot aan een heidegebied en loopt daar dood. Hier verlieten de twee verdachten de auto. De bestuurder rende de hei op, de andere man vluchtte de woonwijk in. De bestuurder is vrijwel direct aangehouden, naar de andere verdachte is iets langer gezocht. Ondertussen waren de nodige politie-eenheden ter plaatse, inclusief agenten met honden, en was het gebied waar de verdachte zich bevond volledig omringd door de politie. De verdachte hoorde de politiehonden, zag vermoedelijk in dat zijn vluchtpoging kansloos was, en kwam op enig moment zelf tevoorschijn vanuit een bosje waar hij verstopt zat.

Tijdens de achtervolging zagen agenten in Putten dat de verdachten iets uit de auto hadden gegooid. Toen agenten op de bewuste plek, langs de Garderenseweg in Putten, gingen zoeken, bleek het om een vuurwapen te gaan dat was weggegooid. Het vuurwapen is door de politie veiliggesteld en in beslag genomen.

Beide mannen zijn aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor nader verhoor en onderzoek. De bestuurder is een 30-jarige man uit Harderwijk. De bijrijder bleek een 23-jarige man uit Harderwijk. In de auto werd de buit van de ramkraak in Garderen aangetroffen. De auto die gebruikt werd, bleek bovendien afgelopen weekend gestolen te zijn in Twente. De politie maakt proces-verbaal op tegen beide verdachten en onderzoekt nog of zij de ramkraakpoging in Uddel ook pleegden.

Als er mensen zijn die in Uddel iets van de ramkraak gezien hebben, vraagt de politie hen te bellen met 0900-8844.