Brandweer ‘checkt’ Zutphense panden

Geplaatst op 5 maart 2013, om 12:28 uur

ZUTPHEN – Vrijwilligers van brandweer IJsselstreek voerden de afgelopen maanden in de binnenstad van Zutphen woningchecks uit. Brandweervrijwilligers bezochten woningen en winkelpanden om te ‘checken’ of deze voldoende brandveilig zijn.

Daarnaast kregen bewoners en winkeliers voorlichting en tips over brandveiligheid. De brandweer nam het initiatief na een grote brand aan de Lange Hofstraat in Zutphen vorig jaar.

In het historische centrum van Zutphen woedde in juli een grote brand in een winkelpand met bovenwoningen. Drie mensen raakten lichtgewond. Eén van hen werd naar het ziekenhuis overgebracht. Vanwege de rook werden elf huizen ontruimd.

Een week na de brand organiseerde brandweer IJsselstreek samen met de gemeente Zutphen een voorlichtingsavond voor omwonenden en ondernemers in de omgeving van de Lange Hofstraat; maar liefst 75 geïnteresseerden grepen deze gelegenheid aan om informatie op te doen over het incident en over brandveiligheid. Ten slotte konden aanwezigen zich aanmelden voor een ‘woningcheck brandveiligheid’. Een woningcheck is een hulpmiddel dat door de brandweer wordt aangeboden, zodat mensen hun woning brandveiliger kunnen maken. Tijdens een woningcheck geeft de brandweer advies over hoe een woning brandveiliger kan worden gemaakt. Zo controleert de brandweer samen met bewoners verschillende punten in de woning. Aan de hand van die punten wijst de brandweer meteen aan wat al in orde is en wat nog verbeterd kan worden. Bewoners kunnen met behulp van de adviezen maatregelen treffen om hun woning brandveiliger te maken.

18 woningchecks
Naar aanleiding van de brand aan de Lange Hofstraat voerde de brandweer 18 woningchecks uit in het centrum van Zutphen. Martin Groot Roessink was één van brandweervrijwilligers die verschillende panden bezocht. ‘Aan de hand van een checklist bekeek ik meerdere panden en lichtte ik bewoners voor. Het is opvallend dat veel mensen wel een rookmelder in huis hebben hangen, maar dat de melder niet werkt. De tip die ik altijd geef is om regelmatig te testen of de melder nog werkt.

Verder kijk ik bij een woningcheck bijvoorbeeld of er in de woning draden loshangen en vraag ik of er nagedacht is over een vluchtplan,’ vertelt Groot Roessink.

‘Ik heb het vluchtplan geoefend’
Een 43-jarige onderneemster aan de Lange Hofstraat greep haar kans en meldde zich aan voor een woningcheck. Eind oktober belden Groot Roessink en zijn collega bij haar aan: ‘De brandweermannen legden duidelijk uit wat de bedoeling was van de woningcheck. Daarna maakten wij gezamenlijk een rondje door onze bovenwoning en winkel. Ook bedachten we een vluchtplan, mocht er toch ooit brand uit breken. Samen met mijn gezin heb ik het vluchtplan al een keer geoefend. Verder werd ik gewezen op een groot aantal opgerolde snoeren die ik had aangesloten op een contactdoos. Na de woningcheck heeft mijn partner de snoeren gelijk weggehaald. De brandweermannen controleerden ons pand op verschillende punten en ik heb concrete uitleg gehad. Ik realiseerde me bijvoorbeeld ook niet eerder dat je bij brand absoluut eerst jezelf en anderen buiten in veiligheid moet brengen om daarna 112 te bellen. Je hebt immers maar weinig tijd om te vluchten. Een woningcheck is echt nuttig. Ik adviseer andere mensen om de brandweer uit te nodigen, als de brandweer daar weer de gelegenheid toe geeft. Het kan je alleen maar iets goeds opleveren,’ sluit de Zutphense onderneemster af.