OM: Man uit Velp (60) is doodgemarteld - GelreNieuws        

OM: Man uit Velp (60) is doodgemarteld

Geplaatst op 23 april 2013, om 19:12 uur

ARNHEM – Het Openbaar Ministerie heeft gevangenisstraffen van zestien jaar en acht jaar en TBS met dwangverpleging geëist voor de moord op een 60-jarige man uit Velp.

Het dode lichaam van de man werd in de nacht van 2 op 3 december 2011 door de politie aangetroffen in een kelderbox van een flat aan het Kemphaanplein in Velp.

De verdachten zijn een 55-jarige vrouw, een 35-jarige man en een 31-jarige vrouw. De 55-jarige vrouw woonde in dezelfde flat als het latere slachtoffer. De 31-jarige vrouw heeft een relatie gehad met de zoon van de 55-jarige vrouw. Later krijgt ze een relatie met de 35-jarige verdachte. Het motief voor de gewelddadigheden die de man fataal zijn geworden, zou liggen in de problematische relatie tussen het slachtoffer en zijn 55-jarige huisgenote. De vrouw zou te horen hebben gekregen dat ze de woning moest verlaten.

De 31-jarige vrouw zou vaak met deze problemen geconfronteerd zijn. Volgens de officier van justitie heeft dit uiteindelijk geresulteerd in het plan van de drie verdachten om de man ‘’klappen te geven”. Op de avond van 30 november 2011 wordt de man in de woning zo zwaar toegetakeld, dat hij in de daarop volgende nacht overlijdt. Als de politie, na een tip, op de avond van 2 december poolshoogte komt nemen, doen de verdachten alsof ze van niets weten. Bij een doorzoeking wordt het lichaam aangetroffen in de kelderbox. De letsels die bij de sectie zijn beschreven, kunnen passen bij marteling. Het drietal wordt verdacht van het medeplegen van moord en het verbergen van het lichaam. Bij medeplegen is het volgens het OM minder van belang wie wat precies gedaan heeft. Er is volledige en nauwe samenwerking, waarbij ieder betrokken is geweest. Bovendien heeft geen enkele verdachte zich gedistantieerd van de gewelddadigheden en is er ook bij het verbergen van het lichaam nauw samengewerkt.

De verdachten hebben vooraf het plan gehad om de verdachte geweld aan te doen. Tijdens de gewelddadige handelingen, die enkele uren geduurd moeten hebben, is er voor verdachten voldoende tijd geweest om zich te bezinnen. Nu zij dat niet gedaan hebben, is er sprake van voorbedachte raad en dus van moord. De officier rekent het de verdachten zwaar aan dat ze op een moment waarop alles nog gekeerd kon worden, zijn doorgegaan met geweld uitoefenen op een weerloos slachtoffer en hem aan zijn lot hebben overgelaten. Voor de 55-jarige vrouw en de 35-jarige man vindt de officier van justitie een gevangenisstraf van 16 jaar passend. De 31-jarige vrouw moet volgens het OM als verminderd tot sterk verminderd toerekeningsvatbaar worden beschouwd. Tegen haar is een gevangenisstraf van acht jaar en TBS met dwangverpleging geëist. De rechtbank Gelderland, locatie Arnhem doet over twee weken uitspraak.

Video: Omroep Gelderland

 

[jwplayer mediaid=”88660″]

Zie ook:

 Vier aanhoudingen na vondst dode in Velp