VNOG: Voorkom brand door wasdroger - GelreNieuws        

VNOG: Voorkom brand door wasdroger

Geplaatst op 10 april 2013, om 19:14 uur

ZUTPHEN – De brandweer adviseert eigenaren van wasdrogers om pluizenfilters en afvoerslangen schoon te houden. 

Regelmatig komt de brandweer in Noord- en Oost-Gelderland bij woningbranden, die veroorzaakt worden door vervuilde pluizenfilters van wasdrogers. Oververhitting kan namelijk het gevolg zijn van vervuilde filters. Pluis en stof, afkomstig van kleding, verzamelt zich tijdens een droogbeurt in het pluizenfilter van de wasdroger.

Wanneer er te veel pluis en stof ophoopt, kan het filter oververhit raken en kan er brand ontstaan. De brandweer adviseert dan ook om regelmatig het pluizenfilter schoon te maken, het liefst na iedere droogbeurt. Ook het regelmatig schoonmaken van de afvoerslang is belangrijk, ook daar verzamelen zich pluizen. Verder is het raadzaam om brandbare materialen, in de buurt van de wasdroger, te verwijderen. Gebruik de wasdroger alleen als er mensen thuis zijn.  Ten slotte adviseert de brandweer om een goedwerkende rookmelder op te hangen in de buurt van de wasdroger.

De brand in een woning aan het Bongerspad in Warnsveld, die dinsdag 2 april woedde, is ook veroorzaakt door een wasdroger. Dat concludeerden medewerkers van het Team Brandonderzoek van de brandweer Noord- en Oost-Gelderland. Naar aanleiding van deze brand organiseerde de brandweer dinsdagavond 9 april een voorlichtingsavond voor omwonenden; ruim dertig geïnteresseerden grepen deze gelegenheid aan om informatie op te doen over het incident en over brandveiligheid. Burgemeester Gerritsen was aanwezig samen met de clustercommandant van brandweer IJsselstreek, Henk Timmermans. Verder waren ook de officier van dienst van de brandweer en de wijkagent aanwezig om mensen te woord te staan. Tot slot kon men zich aanmelden voor een zogenaamde ‘woningcheck brandveiligheid’. Tijdens zo’n check geeft de brandweer advies over hoe een woning brandveiliger kan worden gemaakt. Een groot deel van de aanwezigen heeft zich aangemeld.