Zutphen toneel brandweerwedstrijden

Geplaatst op 14 april 2013, om 00:06 uur


ZUTPHEN –
Industrieterrein De Revelhorst in Zutphen was zaterdag het toneel van de provinciale brandweerwedstrijden. Op twee verschillende wedstrijdbanen streden in totaal 18 brandweerploegen om de winst.

Het team van brandweer Zaltbommel won in de hoofdklasse en ploeg van Kesteren ging in de klasse TAS-HD met de eerste prijs naar huis. Oldebroek werd tweede op de TAS-HD baan en Elst derde. Op de hoofdklasse baan werd Kootwijkerbroek tweede en Buren derde.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Op de baan van de hoofdklasse werden de brandweerteams gealarmeerd voor een middelbrand in het gebouw van de gemeentewerf. Ter plaatse bleek al snel dat er in een ander gebouw dan waar de brand woedde door de commotie een ongeval met een gevaarlijke stof had plaatsgevonden. Er werd nog een persoon vermist. Zaak voor de officier van dienst om prioriteiten te stellen, op te schalen en de juiste  keuzes te maken. Het wedstrijdteam werd vervolgens  ingezet op het ongeval met gevaarlijke stof, hetgeen enig schakelvermogen vergde van de bevelvoerders. Door de juiste vragen te stellen aan de beheerder van het pand kon met er achter komen dat het waarschijnlijk ging om een onkruidbestrijdingsmiddel dat was vrijgekomen in de loods. Door een snelle redding uit te voeren kon men het door de giftige dampen bedwelmde slachtoffer in veiligheid brengen. Nadat het slachtoffer was ontsmet kon deze worden overgedragen aan de ambulancedienst. Vervolgens werd de prioriteit weer verlegd naar het gebouw waar de brand woedde. Er had een doorslag plaatsgevonden naar de loods aan de achterzijde. De wedstrijdteams moesten hun voertuig daarop snel inpakken en omrijden naar de andere kant om vervolgens ingezet te kunnen worden op de brand. Tijdens de verkenning van de loods stuitten de brandweerlieden op een slachtoffer. Deze moest eerst in veiligheid worden gebracht waarna vervolgens de brand kon worden geblust.

Op de TAS-HD baan werden de deelnemers geconfronteerd met een brand op de eerste verdieping van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Hekkehorst. Iemand van de bedrijfshulpverlening stond de brandweerlieden al op te wachten. Deze bedrijfshulpverlener was de sleutel tot succes. Door hem de juiste vragen te stellen, kon men er achter komen langs welke weg de brand het beste bestreden kon worden en dat er nog drie slachtoffer in het pand aanwezig waren. Een van de twee toegangsdeuren was afgesloten, de bedrijfshulpverlener wist te vertellen dat de sleutel van deze deur nog boven op de tafel lag. Op zoek naar de sleutel en de vuurhaard stuitten de brandweerlieden op twee slachtoffers. Vervolgens kon op de tafel de sleutel worden gevonden. Door de andere toegangsdeur te openen kon men op de eerste verdieping bij de serverruimte komen waar de brand woedde. Daar vond men ook het derde slachtoffer. Door vervolgens de brand, die ook was doorgeslagen naar een ander vertrek op de eerste verdieping, te blussen was men het incident meester.

Brandweerwedstrijden, of brandweervaardigheidstoetsen zoals ze officieel heten, worden elk jaar georganiseerd. De provinciale wedstrijden zijn de voorronden voor de gewestelijke wedstrijden. Uiteindelijk gaat de strijd om de landstitel.