101 Genie Bataljon assisteert brandweer bij boren

Geplaatst op 30 juli 2013, om 22:09 uur

RHEDEN – Op parkeerplaats de Zandklep aan de Beekhuizenseweg in Rheden wordt door mensen van de Genie van het 101 genie bataljon een calamiteitenput geboord.

De calamiteitenput is nodig om ervoor te zorgen dat de brandweer genoeg water in de buurt heeft mocht er een grote calamiteit in het bos uitbreken. De brandweer maakt deze put in samenwerking met het 101 genie bataljon uit Wezep. Deze hebben een speciaal voertuig wat tot ruim 600 meter diepte kan boren. 

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Verwacht wordt, dat hier het grondwaterpeil op ruim honderd meter onder het aardoppervlak ligt. Tot die diepte zal minimaal geboord moeten worden. Daarna wordt er ongeveer 40 meter extra geboord om zeker te zijn, dat de pomp die het water in de calamiteitenput omhoog zal pompen niet droog komt te staan. Na schatting verwachten experts tot laat in de avond en misschien wel de hele nacht bezig te zijn met boren.

De brandweer heeft bouwlampen geïnstalleerd zodat ook in het donker door gewerkt kan worden. Tevens levert de brandweer water aan om tijdens het boren te kunnen spoelen.

Op de Lange Juffer is al een calamiteitenput geboord en gereed voor gebruik. In week 33 zal er op de Carolinahoeve een calamiteitenput geboord worden.