Alcoholcontroles na Zwarte Cross

Geplaatst op 29 juli 2013, om 15:57 uur

LICHTENVOORDE – De politie heeft maandagochtend op de drie vertrekroutes bezoekers van het Zwarte Crossfestival op alcohol gecontroleerd. Van de 4487 gecontroleerde bestuurders bleken er 31 nog te veel restalcohol in hun bloed te hebben.

Van twee (beginnende) bestuurders is het rijbewijs ingevorderd. Naast de alcoholcontroles zijn twee caravans uit het verkeer genomen wegens het ontbreken van een kenteken.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De politie controleerde de huiswaarts kerende festivalbezoekers op ‘restalcohol’. Restalcohol is het percentage alcohol dat in het bloed overblijft na een (te) korte nachtrust. Het menselijk lichaam heeft 1 of 1,5 uur nodig om een standaard glas alcohol af te breken.

De controles vonden plaats tussen 07.00 en 13:00 uur op drie locaties: aan de N313 ter hoogte van het restaurant ‘De Domme Aanleg’, aan de N18 bij discotheek ‘Radstake’ en aan de N18 Groenlo – Eibergen ter hoogte van het voormalige tuincentrum Groenrijk.

Van twee bestuurders is het rijbewijs ingevorderd. In beide gevallen ging het om een beginnend bestuurder. Bij De Domme Aanleg blies een beginnend bestuurder 430 ug/l en bij de Radstake 415 ug/l. Dat is voor allebei bijna vijf keer meer dan voor een beginnend bestuurder maximaal is toegestaan.

De politie is blij te zien dat het aantal bestuurders met een strafbare hoeveelheid alcohol in het bloed afneemt. Tegelijkertijd benadrukt de politie dat er ook bestuurders zijn die wellicht (net) onder de strafbare limiet blijven, maar dat ook voor deze categorie geldt dat zij scherper zouden zijn in het verkeer als ze volledig nuchter zouden zijn. Kortom, de politie blijft benadrukken hoe belangrijk het is om met elkaar goede afspraken te maken over wie de BOB is, en ook het lichaam voldoende tijd te geven om de alcohol af te breken na het nuttigen van (veel) alcohol.

Naast de grote controles op maandagochtend is er zondagavond en -nacht tussen 19.30 en 02.00 uur ook door de politie op alcohol gecontroleerd rond het terrein van de Zwarte Cross. Bij deze controle zijn 786 bestuurders gecontroleerd. Twee van hen hadden teveel gedronken (300 ug/l en 485 ug/l). Er is ook een bestuurder bekeurd die 101 km/h reed op een weg waar je maximaal 60 mag en waar ook veel fietsers reden.