Schietende agent in Zutphen niet vervolgd

Geplaatst op 24 juli 2013, om 15:24 uur

ZUTPHEN – Een agent die op 21 april in Zutphen een man neerschoot bij een aanhouding in Zutphen, wordt niet vervolgd. Het OM concludeert dat de agent zich in een noodweersituatie bevond en dat er sprake is van rechtmatig politieoptreden.

Op zondag 21 april komt bij de meldkamer van de politie een melding binnen dat er in een woning aan de Thorbeckesingel mogelijk sprake is van huiselijk geweld. Twee politieagenten gaan naar de woning. Zij treffen daar een vrouw aan met letsel in het gezicht. Op het moment dat de politieagenten de vrouw uit de woning halen, komt de bewoner  met een hakbijltje op hen af. Eén van de agenten schiet, na diverse waarschuwingen inclusief een waarschuwingsschot, op de benen van de man.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De man weet, met het hakbijltje nog steeds in zijn hand, uit de woning te ontsnappen. De twee agenten, die inmiddels bijstand hebben gekregen van twee collega’s, proberen hem  buiten aan te houden. Ondanks diverse waarschuwingen en het gebruik van pepperspray, lukt dit niet. Op het moment dat de man in de richting van het inmiddels toegestroomde publiek loopt, besluit de agent andermaal op zijn benen te schieten. De man loopt hierbij verwondingen op, waarvoor hij is behandeld in het ziekenhuis.

Het OM concludeert na onderzoek door de Rijksrecherche dat in beide gevallen sprake is van een noodweersituatie en dat is gehandeld ter afwending van direct dreigend gevaar. De agent zal derhalve niet vervolgd worden. De betrokkenen zijn van de beslissing van het OM op de hoogte gesteld.

Zie ook: