Feestaardvarken op transport in Arnhem

Geplaatst op 28 augustus 2013, om 16:17 uur

ARNHEM – Op woensdag en donderdag gaat het cadeau van Koninklijke Burgers’ Zoo in veertien delen naar het Bartokpark in de Arnhemse binnenstad.

Na vier maanden bouwen is het Feestaardvarken klaar voor vervoer van de bouwlocatie RhineTech op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) naar het Bartokpark in de Arnhemse binnenstad. Het Feestaardvarken van kunstenaar Florentijn Hofman is een cadeau van het jubilerende Koninklijke Burgers’ Zoo aan Arnhem.

Transport Woensdag 28 en donderdag 29 augustus vindt het transport plaats van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) waar het Feestaardvarken bij RhineTech onder leiding van Job Art gemaakt is, naar het Bartokpark in de Arnhemse binnenstad. Het 30 meter lange, 9 meter hoge en 13 meter brede Feestaardvarken bestaat uit veertien delen. Twee diepladers hebben twee dagen nodig om deze delen op de plaats van bestemming te krijgen. Omdat het om groot en breed vervoer gaat – er zijn delen bij van 4 bij 5 meter – gaat het transport gepaard met verkeersmaatregelen.

De transportroute leidt vanaf Industriepark Kleefse Waard via de Westervoortsedijk, linksaf naar de Nieuwe Kade, en gaat verder over de centrumring: Eusebiusplein, Trans en Weerdjesstraat. Op een deel van de centrumring (tussen Rodenburgstraat en Vossenstraat) rijden de diepladers tegen het verkeer in. Via de Vossenstraat bereikt het Feestaardvarken het Bartokpark.

Samen wegen de veertien delen bijna 150.000 kilo. Het feesthoedje is met 1,5 ton het lichtste onderdeel. De buik en linkerachterpoot zijn de zwaarste delen, zij wegen beide 14 ton. De montage van de delen is precisiewerk. De kraanmachinist van J. Bouwman Jr. Oosterbeek pikt de delen één voor één van de dieplader en laat ze met een precisie van 1 millimeter op de juiste plaats zakken. De bouwers van Job Art staan klaar om de delen meteen met bouten en moeren aan elkaar te verbinden. Later, na het transport, worden de delen gevoegd, verder op kleur gebracht en gecoat.

Het Feestaardvarken wordt op donderdag 12 september om 16.00 uur onthuld.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com