Veldslag De Steeg trekt duizenden bezoekers

Geplaatst op 1 december 2013, om 19:16 uur

DE STEEG – Zondagmiddag vond een grote veldslag plaats op landgoed Rhederoord in De Steeg. Honderden personages uit heel Europa trokken in originele kledij en wapens ten strijde.

Hiermee werd het ontzet van de Veluwezoom (1813) herdacht. Duizenden bezoekers kwamen naar De Steeg om dit van dichtbij mee te kunnen maken. Meerdere kanonnen, geweerschoten en groepen burgers werden verspreid over het veld. Dit gaf een uitstekende indruk van wat zich 200 jaar geleden heeft afgespeeld.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Organisator Marieke Soetebier van stichting Geldersche geschiedenis gaf commentaar tijdens de veldslag. Met dit evenement wilden zij aandacht vragen voor de oorlog bij Arnhem en langs de Veluwezoom. Dit kennen we nu nog aan de grondslag van het Koninkrijk der Nederlanden.

Volgens Martijn van Eijk, stichting Geldersche geschiedenis, is de organisatie een jaar lang bezig geweest met voorbereidingen. Ook zijn er met opzet scholen betrokken bij dit project. De organisatie was zeer tevreden over dit weekend, de finale en de belangstelling.

Video: Sjaak Christiaanse