Zutphen neemt maatregelen voor Oud & Nieuw

Geplaatst op 16 december 2013, om 15:57 uur

ZUTPHEN – Oud en Nieuw is vooral een gezellige avond met oliebollen en natuurlijk vuurwerk. Aan het begin van deze feestmaand zijn er helaas al een aantal afvalbakken vernield. Het vermoeden is dat dit wordt veroorzaakt door het spelen met vuurwerk.

Een kostbare zaak voor een gemeente. Om vuurwerkschade aan de afvalbakken in de stad te voorkomen, worden op 31 december 2013 in de binnenstad en winkelcentra´s de afvalbakken voorzien van vuurwerkkleppen. Op 2 januari 2014 zullen deze vuurwerkkleppen weer verwijderd worden.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De gemeente Zutphen maakt afspraken met politie, brandweer en hulpdiensten om de jaarwisseling zo rustig mogelijk te laten verlopen. U kunt zelf ook meehelpen.

Meld brandbare objecten
Met oud en nieuw staan regelmatig vuilnisbakken, afgedankte kerstbomen of autobanden in de brand. We vragen u objecten die gemakkelijk in brand kunnen worden gestoken te melden bij de gemeente op telefoonnummer (14) 0575 of via www.zutphen.nl. Dit kan tot 30 december 2013, 17.00 uur.

Wrakken worden weggesleept
Er staan wel eens wrakken van auto’s, caravans of aanhangwagens zo maar ergens op een parkeerterrein. Dit zijn objecten die gemakkelijk in brand gestoken kunnen worden. Vandaar dat politie en gemeente vanaf begin december extra letten op wrakken en voertuigen die verkeerd of gevaarlijk geparkeerd staan. De gemeente probeert eerst de eigenaar te achterhalen. De eigenaar wordt vervolgens gevraagd het wrak binnen drie dagen weg te halen. Als de eigenaar onbekend is, haalt de gemeente zelf het wrak weg. U kunt de gemeente ook melden waar een wrak staat. Dit kan bij de gemeente op telefoonnummer (14) 0575 of via www.zutphen.nl. Dit kan tot 30 december 2013, 17.00 uur.

Haal (afval)containers weg of leeg
U heeft het tijdens oud en nieuw vast wel eens meegemaakt. Er staat weer een afvalbak of container in de brand. De gemeente laat containers, papier- en afvalbakken weg- of leeghalen. Maar u kunt zelf ook hieraan meewerken. Heeft u een container die buiten staat, bijvoorbeeld een algemene container van uw appartementencomplex? Haal deze container dan op oudejaarsdag binnen. Dat voorkomt veel narigheid.

Houd scholen in de gaten
In Nederland zijn scholen in vorige jaren nog al eens doelwit geweest van brandstichting tijdens oud en nieuw. De gemeente Zutphen adviseert scholen in de gemeente opgeroepen hun gebouw(en) goed af te sluiten. U kunt ook meehelpen. Woont u dicht bij een school of kijkt u uit op een school? Neem dan eens contact op met deze school. Wellicht kunt u contactpersoon worden die bij onraad de politie belt.