Verkrachtingszaak uit 1996 in Zutphen opgelost

Geplaatst op 18 februari 2014, om 10:03 uur

ZUTPHEN -De TGO Cold Case van de politie-eenheid Oost-Nederland heeft een verkrachtingszaak uit 1996 in Zutphen opgelost. Dankzij een DNA-Match kon er een 54-jarige man uit Deventer worden aangehouden.

De verkrachting vond plaats op 1 oktober 1996 op de Coehoornsingel. De aangeefster, een momenteel 58-jarige vrouw uit Emmen, werd die avond door twee mannen gedwongen in een auto te stappen en meegenomen naar een parkeerplaats. Daar werd ze door één van de twee verkracht, terwijl de ander buiten de auto bleef staan. De vrouw is vervolgens even verderop weer uit de auto gezet en achtergelaten. Het onderzoek dat daarop volgde, leverde geen verdachten op.

Destijds werd een DNA-daderspoor veiliggesteld, maar het profiel van de verdachte zat op dat moment niet in de DNA-databank. Dit veranderde echter in 2013, toen de Deventenaar zich schuldig maakte aan een strafbaar feit en daarvoor veroordeeld werd. De man moest in het kader van de ‘Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden’ zijn DNA afstaan, waardoor zijn profiel alsnog in de databank terecht kwam. Toen TGO Cold Case de zaak eind 2013 opnieuw tegen het licht hield, had dat een DNA-match tot gevolg. Een maatwerk-TGO dat onder de naam ‘Alfa’ opereerde, heeft de zaak vervolgens verder onderzocht wat resulteerde in een aanhouding. De verdachte is in gevangenhouding gesteld voor een periode van 90 dagen in afwachting van zijn terechtzitting. Het slachtoffer is inmiddels op de hoogte gebracht van de aanhouding.