Brandweer Brummen start proef met SIV - GelreNieuws        

Brandweer Brummen start proef met SIV

Geplaatst op 21 maart 2014, om 17:56 uur

BRUMMEN – De brandweer in Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland is in 2014 begonnen met een proef met het inzetten van twee kleinere brandweer-voertuigen, de zogeheten Snel Inzetbare Voertuigen (SIV). De primeur was voor Doetinchem in januari.

 Vanaf april rijdt een dergelijk voertuig met daarop een bezetting van twee brandweermensen ook in Brummen. De brandweer in Brummen is daarmee de tweede post in Gelderland. De proef duurt een jaar.

Voorafgaand aan deze testfase heeft de brandweer ruim een jaar gewerkt aan de voorbereidingen. In deze periode is uitgebreid overleg geweest met de medezeggenschap, werkgroepen van de brandweerposten en zijn onderzoeken uitgevoerd naar de veiligheid en de haalbaarheid. Ook zijn bezoeken gebracht aan andere brandweerkorpsen in het land waar al langer gewerkt wordt met dit soort voertuigen. Alle brandweerlieden uit Brummen die in de testfase aan de slag gaan op een SIV zijn vooraf getest op hun competenties en hebben daarna een opleiding gevolgd.

De twee snel inzetbare voertuigen (SIV) waarmee in Noord- en Oost-Gelderland wordt getest zijn in feite bestelbussen die  zijn uitgerust met de meest noodzakelijke apparatuur die ook op een grotere tankautospuit te vinden is. De twee brandweerlieden die tijdens de proef in Brummen en Doetinchem uitrukken met een SIV, beschikken daarmee over zaken als een kleine tank met water met een hogedruk slang, andere kleine blusmiddelen, een warmtebeeldcamera, een ladder, een blusdeken, meet- en communicatieapparatuur en materiaal om hulp te verlenen bij beknellingen.

Een belangrijk verschil met de huidige manier van werken bij de brandweer is dat een SIV met twee in plaats van met zes brandweermensen uitrukt naar meldingen. Het voordeel hiervan is dat een dergelijk voertuig sneller kan vertrekken en makkelijker door het verkeer kan bewegen. Bovendien kan op deze manier de brandweer efficiënter reageren op kleinere incidenten (dit zijn 14 vooraf vastgestelde incidentscenario’s zoals een containerbrand of een automatisch brandalarm), omdat dan niet altijd zes mensen nodig zijn. In Brummen gaat in de testfase ook altijd nog een tankautospuit rijden, maar deze volgt pas later en kan indien het incident te zwaar wordt taken overnemen. Bij grotere incidenten wordt uiteraard nog altijd uitgerukt met de standaardbezetting van zes mensen of indien nodig met meer voertuigen.