Hond rent snelweg op: leven gered dankzij politie en omstander - GelreNieuws        

Hond rent snelweg op: leven gered dankzij politie en omstander

Geplaatst op 9 maart 2014, om 20:08 uur

RHEDEN–  Een loslopende hond op de A348 in Rheden heeft zondagmiddag veel opschudding verzorgt bij automobilisten. Rond drie uur kreeg de politie meerdere meldingen van een loslopende hond op de A348 tussen Rheden en Velp.

De politie rukte met meerdere eenheden uit om de hond te zoeken. De herdershond met de naam Kyra was een schip in de IJssel gesprongen. De hond is naar de wal gezwommen en de snelweg opgelopen, hierdoor moesten veel automobilisten op de rem. Hierbij hebben zich geen ongevallen voorgedaan. De herder is de snelweg overgestoken en aan de andere kant de berm in gegaan. Eenmaal in de berm werd de hond aangetroffen door een omstander die alarm sloeg bij de alarmcentrale. De hond is vervolgens een water ingesprongen en naar de overkant gezwommen, de achterkant het openluchtzwembad Rheden. Daar heeft de politie geprobeerd de hond te pakken, maar deze zwom weer naar richting de snelweg. Vanaf daar heeft de dierenarts van Burgers’ Zoo met verdovingsgeweer de hond een verdoving toegebracht. De hond zwom door als reactie weer het water op het zwemcomplex. Omdat de verdoving begon te werken redde het beest de oever niet meer en ging hij kopje onder. Een omstander bedacht zich geen moment en sprong het water in om het dier te redden. Een politieagent ging hem achterna.

De hond heeft het avontuur dankzij de snelle actie van de omstander en de politieagent overleefd. Hij is per dierenambulance overgebracht naar het dierenasiel. De kosten van de actie zijn mogelijk voor de schipper.

Video: Roland Heitink

Geluidsfragment: Omroep Gelderland