Airborne Experience Hartenstein met groep 8 - GelreNieuws        

Airborne Experience Hartenstein met groep 8

Geplaatst op 3 april 2014, om 19:08 uur

OOSTERBEEK- Op uitnodiging van het 4-5 mei comite bracht groep 8 van de Alexanderschool uit Bennekom een bezoek aan het Airbornemuseum. Het was nog vroeg toen de wekker afging voor de kinderen van groep 8. Vandaag een spannende dag en geen les op school, maar een excursie. De zon kwam er langzaam door en de mist trok op. De temperatuur was prima dus niets hield de groep tegen om op de fiets van Bennekom naar Oosterbeek te gaan. Benieuwd hoe het zal zijn.

Dat waren de soldaten van de Airborne-divisie bijna 70 jaar geleden ook toen ze opstegen vanuit Engeland om in Nederland gedropt te worden met de opdracht om Nederland te bevrijden. Schrijver Jan Paul Schutten, een paar dagen geleden uitgeroepen tot winnaar van de Gouden Tulp met zijn boek “Het raadsel van alles wat leeft”, had speciaal voor deze gelegenheid een verhaal geschreven voor het project Adopteer een Monument.

Ruim 1430 scholen doen mee aan het door het Nationaal Comite 4 en 5 mei georganiseerde project. Een school adopteert een lokaal oorlogsmonument en organiseert hierbij jaarlijks een herdenking. In het verhaal Meneer Nowakowski ontmoet de schoolklas in Oosterbeek een Poolse Airborneveteraan. Op boeiende wijze vertelt de schrijver zijn verhaal en de kinderen luisteren aandachtig en vol overgave. Het roept allerlei vragen op.

Zou jij je leven willen wagen in een oorlog en ook nog om een ander land te bevrijden? Zo, dat is even een moeilijke vraag. In de bloei van je leven wil je toch graag verder leven. Deze soldaten waren weliswaar wat ouder dan de kinderen maar hadden nog een heel leven voor zich. Voor onze vrijheid gaven velen hun leven. Respect!!

Na dit indrukwekkende verhaal kregen de kinderen een koffertje met opdrachten en gingen ze in groepjes op interactieve wijze door het museum. Alle verdiepingen werden bezocht en de vragenboekjes werden vol enthousiasme ingevuld. Nadat de opdrachten gemaakt waren verzamelden ze zich weer in het lokaal.

In de kelder van het museum bevindt zich de Airborne Experience. Een vriendelijke, zeer enthousiaste gids nam ons mee in het verhaal van Operatie Market Garden. Op boeiende wijze vertelde hij hoe de soldaten vast kwamen te zitten in Oosterbeek en Arnhem. De groep was zeer onder de indruk, maar tegelijkertijd ook uitgelaten om alles te mogen ervaren. Het geluid van mitrailleurvuur, bulderende tanks en laag overscherende vliegtuigen deed ons bijna schudden.

Geen van de kinderen had er moeite mee dat het veel langer duurde dan gepland. Dodenherdenking heeft een andere betekenis gekregen. Blij en in vrijheid fietsten ze weer terug naar Bennekom.

Verslaggever en fotograaf: Charles Moll