Militairen zetten de aanval in op Kasteel - GelreNieuws        

Militairen zetten de aanval in op Kasteel

Geplaatst op 21 mei 2014, om 22:51 uur

DOORWERTH – In het kader van de Internationale legeroefening “Reliable Sword” hadden diverse leger eenheden sinds gisteravond tot woensdagmiddag hun kampement opgeslagen nabij kasteel Doorwerth.

Dit na de verovering en zuiveringsactie van de nabijgelegen oude steenfabriek te Renkum waarna vervolgens bij kasteel Doorwerth een zogenoemde ‘vijandelijke leider’  was opgepakt.

Woensdag kreeg het publiek de gelegenheid om een en ander eens van dichtbij te bekijken en te ervaren wat de taken en werkzaamheden van de militairen vandaag de dag zoal inhouden. Hier werd dan ook prettig gebruik van gemaakt, een gevarieerd publiek van jong tot oud maar met name ouders vergezeld met hun kroost kregen duidelijke uitleg over het uitgestalde materieel en waarvoor dit zoal ingezet en of gebruikt wordt.
Diverse specialistische eenheden binnen de krijgsmacht maar met name onderdelen van de Luchtmobiele Brigade gaven tekst en uitleg over hun werk, veelal inzetten in het buitenland onder gevarieerde en vaak zware omstandigheden. Zo was er een sluipschutter aanwezig volledig uitgedost in Ghillie Suit (Speciaal camouflage pak) maar ook de infanteristen, geneeskundige troepen, artillerie en zelfs de E.O.D.(Explosieve Opruimings Dienst) hadden hun materieel uitgestald.

Diverse voertuigen waaronder de LSV (Luchtmobiel Speciaal Voertuig), waren van dichtbij te bewonderen. Als extra stond er nabij het kampement ook nog eens een Bell UH-1 beter bekent onder de naam “Huey” geparkeerd. Deze toch wel nostalgische en nog steeds vliegende Huey van de Duitse luchtmacht heeft gisteren zelfs nog deelgenomen als luchtondersteuning tijdens de aanval op de oude steenfabriek. Ook de Koninklijke Marine heeft nog met dit type helikopter in de jaren ‘60/’70 gevlogen.

Momenteel vliegt er nog 1 verbeterde Huey versie II voor de Koninklijke Luchtmacht. Deze wordt ingezet voor search and rescue (SAR) taken en is gestationeerd op de vliegbasis Leeuwarden. Ook voor morgen staan er nog diverse oefeningen gepland waaronder een dropping van para’s vanuit een Boeing C-17 Globemaster op de Ginkelse Heide . De C-17 op zich is al een vrij imposant toestel maar is ook nog eens een unicum, dit vanwege het feit dat het de 1e keer is dat Nederlandse Para’s vanuit een dergelijk toestel zullen springen.

De aanvang van de dropping staat gepland op donderdagmiddag vanaf 12.00 uur.

Video van de Bell UH-1 Heuy helikopter: