Berging in beeld: gekantelde vrachtwagen A50 - GelreNieuws        

Berging in beeld: gekantelde vrachtwagen A50

Geplaatst op 30 juni 2014, om 21:31 uur

foto: Charles MollARNHEM- Maandagmiddag rond 15.00 uur schaarde een vrachtwagen met aanhanger op de A50 ter hoogte van Schaarsbergen en de combinatie kantelde.

Gelrenieuws was ter plaatse en publiceerde al beelden net na het ongeval. Bergingsbedrijf Van Amerongen zorgde er voor dat de hele combinatie weer recht overeind kwam te staan. Deze urenlange operatie werd vastgelegd door verslaggevers ter plaatse.

Van Amerongen wordt ingezet op Incident Management wegen door Rijkswaterstaat. Het bedrijf beschikt onder meer over een zwaar bergingsvoertuig en een materiaalwagen met ondersteunende voorzieningen en een aanhanger met hefkussens en toebehoren.

Eerst worden de voertuigen zeker gesteld met blokken, zodat ze niet zomaar verplaatsen. Daarna worden hefkussens geplaatst die door middel van een compressor langzaam worden opgepompt. Het gevaarte wordt met banden die aan een takel van de bergingswagen zijn bevestigd op zijn plek gehouden en beetje bij beetje komt het voertuig in beweging. De hefkussens worden beschermd door grote zwarte matten.

Nadat het kantelpunt bereikt is lopen de kussens langzaam leeg en komt het voertuig gecontroleerd op het wegdek. De hele operatie duurde ruim 3 uur. Fotografen Charles Moll en Jean Marc Regelink legden alles vast op beeld.