Politie bedankt burgers voor ‘heldendaden’

Geplaatst op 5 juni 2014, om 16:48 uur

politie1APELDOORN/ZUTPHEN – In mei en begin juni heeft politie bijeenkomsten gehouden om vele helden en heldinnen in het zonnetje te zetten. Deze burgers hielpen de politie in uiteenlopende situaties.

Ze namen de rol van hulpverlener op zich, soms nog voordat de politie ter plaatse was en/of met gevaar voor eigen veiligheid.

Drie districtschefs van de politie spraken hun dankbaarheid uit over de inzet van iedere aanwezige held of heldin. Zij hielpen medeburgers én zetten een stap voorwaarts ten gunste van de veiligheid in de woon- en leefomgeving. De gastheren lieten weten dat de politie absoluut niet kan zonder de burger, zeker bij heterdaadsituaties. “Alert reageren kan net het verschil maken bij een aanhouding. In andere situaties redt het zelfs levens. Ook burgerinitiatieven zoals WhatsApp-groepen in woonwijken bewijzen keer op keer hun meerwaarde. Blijf dit vooral doen en zegt het voort!”

 

Heldendaden uit de regio op een rijtje

Telefoondief aangehouden
In maart zien twee bezoekers op een terras in Velp dat de telefoon van een klant, die aan een ander tafeltje zit, wordt gestolen. De twee burgers zijn de verdachten gevolgd, hebben ze staande gehouden en overgedragen aan de politie toen deze ter plaatse was.

Vrouw uit water gered
In februari is een vrouw in de gemeente Westervoort met haar scootmobiel te water geraakt. Drie tieners hebben zeer waarschijnlijk haar leven gered door haar hoofd boven water te houden en te zorgen dat ze uit het water werd gehaald.

Gered van spoor
In oktober vorig jaar is in Zevenaar een jongen van het spoor gered, nadat hij van het perron was gevallen omdat hij onwel was geworden. Twee wachtende scholieren zijn zonder aarzelen te hulp geschoten: de één sprong van het perron om de jongen van de rails te halen, de andere rende naar de naderende trein om deze tot stoppen te manen. De trein wist op 1,5 meter voor de jongens op het spoor, tot stilstand te komen.

Reanimatie
Een inwoner van Arnhem zag op een morgen in februari vanuit zijn raam iemand op straat liggen die blijkbaar onwel was geworden. Hij is onmiddellijk naar buiten gegaan en begon met reanimeren. Het slachtoffer is uiteindelijk met hartslag richting het ziekenhuis gegaan.

Fietsendieven aangehouden
Een getuige van twee fietsendieven heeft in maart in Oosterbeek de verdachten achtervolgd en de politie gewaarschuwd. Op zijn aanwijzingen konden de verdachten worden aangehouden.

Woninginbrekers aangehouden
Een inwoner van Apeldoorn ziet in februari twee verdachte personen in zijn straat en besloot ze te achtervolgen. Toen hij ervan overtuigd was dat het om inbrekers ging, waarschuwde hij de politie. De verdachten kregen dat in de gaten en gingen er vandoor in hun auto. Toen de auto vervolgens crashte, zette de collega’s de achtervolging te voet voort. Een andere alerte burger zag dit en ging ook achter de verdachten aan. De verdachten werden uiteindelijk aangehouden.

Woninginbrekers op heterdaad betrapt
In november vorig jaar heeft een inwoner van Wilp drie woninginbrekers op heterdaad betrapt. Hij is zelf de confrontatie met hen aangegaan en samen met zijn vrouw is hij de vluchtende verdachten achtervolgd. De verdachten konden na enige tijd door collega’s worden ingerekend.

Poging tot overval
Een inwoner van Winterswijk is in maart getuige van een poging tot een overval bij een pinautomaat. Het geld dat een winkelier wilde brengen naar de nachtkluis is net gestort. Ze achtervolgt de verdachten en weet de politie een nauwkeurige beschrijving van hen te geven. Korte tijd later konden ze worden aangehouden.

Diefstal van aanhangers voorkomen
Een oplettende inwoner van Voorst ziet in februari dat twee personen op het punt staan om aanhangers van een oprit te stelen. Na observatie waarschuwt hij de politie en de verdachten konden worden ingerekend.

Inbrekers op heterdaad betrapt
Een echtpaar in Warnsveld betrapt in maart twee inbrekers op heterdaad bij een schuurinbraak. Na een wilde achtervolging worden de verdachten aangehouden.

Autodief aangehouden
Een inwoner van Apeldoorn is in april getuige van een poging tot autodiefstal. Hij achtervolgt de verdachte en de politie houdt de verdachte even later aan.

Diefstal rijplaten opgelost
In april ziet een automobilist op de A15 een vrachtwagen rijden die geladen is met rijplaten. Hij vermoedt dat deze gestolen zijn. De gewaarschuwde politie hield de vrachtwagen aan en het bleek inderdaad om gestolen rijplaten te gaan. In totaal werden vier diefstallen opgelost.