Zutphenaren slachtoffer van babbeltruc - GelreNieuws        

Zutphenaren slachtoffer van babbeltruc

Geplaatst op 6 juni 2014, om 13:08 uur

politie_copyright-robindonderwinkelZUTPHEN – Meerdere inwoners in Zutphen zijn in de afgelopen weken slachtoffer geworden van een babbeltruc. De politie waarschuwt voor dergelijke praktijken.

De afgelopen weken heeft de politie meerdere meldingen gekregen over een man die bij woningen aanbelt en met een zielig verhaal probeert geld te krijgen. Enkele bewoners hebben de man in goed vertrouwen geld gegeven, echter is dit niet aan hen terugbetaald.

Bij een babbeltruc wordt er bij – veelal oudere – mensen aangebeld. Eén variant van de babbeltruc is het ophangen van een zielig verhaal dat men geld nodig heeft, dit verhaal klinkt zo geloofwaardig dat de slachtoffers het gevraagde geld geven.

Tips
De politie raadt mensen aan om alert te zijn op dit soort praktijken. Een aantal vuistregels om dit te voorkomen:
• Wees altijd gezond wantrouwend. Want: waarom komen ze juist bij u?
• Laat nooit iemand binnen, ook niet in de hal. Regen of geen regen. Sluit de deur, als u even wat op wilt halen.
• Meteropnemers, politieagenten, collectanten of reparateurs hebben altijd een legitimatie bij zich. Vraag er gerust naar. Maar let op: dit geeft geen 100% garantie want er zijn mooie vervalsingen in omloop.
• Bel, als u het niet vertrouwt, het bedrijf of de instelling waarvoor degene aan de deur zich uitgeeft om te informeren of men de persoon aan de deur kent en om te controleren of het verhaal klopt.
• Verwijs mensen die geld willen wisselen naar een bank of supermarkt.

Een gouden regel bij onbekenden aan uw deur: als u alleen thuis bent, laat dan geen onbekende binnen.