Woning doorzocht vanwege oplichting

Geplaatst op 19 augustus 2014, om 21:19 uur

politie_copyright-robindonderwinkelAPELDOORN – De politie heeft maandag in Apeldoorn een woning doorzocht van een 56-jarige man. Het onderzoek is gestart na meerdere meldingen en aangiftes van fraude- en oplichting vanuit heel Nederland.

Mensen ontvingen een aanmaning van het Centraal Incassobureau Justitia. Daarin wordt gesteld dat de geadresseerde 125 euro bemiddelingskosten verschuldigd is, voor een afgesloten uitvaartverzekering bij Vienalis. Wanneer betaling achterwege blijft, dan wordt in de brief gedreigd met incassokosten en rentevordering. Het in Apeldoorn gevestigde verzekeringsbedrijf Vienalis is echter in 2009 al failliet verklaard. De toegezonden brieven bevatten de nodige privacygegevens van de geadresseerden, wat bij hen de nodige verontrusting opriep.

De opmaak van de brieven van het CIBJ, een in Apeldoorn gevestigde en bij de Kamer van Koophandel ingeschreven eenmanszaak, vertoont opvallende gelijkenis met die van het CJIB in Leeuwarden. Dit onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie is verantwoordelijk voor onder meer het innen van verkeersboetes. In de woning van de Apeldoorner is administratie in beslag genomen.

Ondermijning
Fraude en oplichting ondermijnt het vertrouwen in de uitvaartbranche en certificerende instellingen. Daarnaast kan sprake zijn van concurrentievervalsing doordat bedrijven die zich niet aan de regels houden hiermee aanzienlijke kosten kunnen besparen ten opzichte van bedrijven die zich wel aan de regels houden. Dat verstoort de markt en ondermijnt ons rechtssysteem. Dat vindt de overheid ernstig, daarom wordt opgetreden tegen fraude en oplichtingspraktijken.