Operation Arnhem Eagle vanuit Terlet

Geplaatst op 19 september 2014, om 10:37 uur

s_DSC_0442TERLET- In het kader van MarketGarden70 verblijft het Royal Air Force Condor Team deze hele week op Terlet.

Het team is te gast op Zweefvliegcentrum Terlet en werkt nauw samen met de Gelderse Zweefvliegclub. Ik werd ’s morgens door manager Aukje Engel  gastvrij ontvangen in restaurant de Termiekbel, overigens een absolute aanrader met een fraai terras, dat een fantastisch uitzicht biedt op de zweefvliegtuigen en de natuur van de Veluwe.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Ik werd eerst rondgeleid over het uitgestrekte terrein en mocht een kijkje nemen in de hangars en de werkplaats. Daarna vervolgden we onze weg over bospaden, een grote stofwolk achter ons latend, naar de airstrip. Hier werd ik voorgesteld aan het RAF team. Ze vertellen enthousiast en uitgebreid over hun inzet. Ze zijn hier met ervaren “instructors and engineers”. Twee motorgliders zijn rechtstreeks naar Terlet gevlogen en drie gliders zijn over de weg vervoerd.

Ze verzorgen Memorial Flights met UK Veterans over gebieden waar deze veteranen in september 1944 ingezet zijn. Zweefvliegtuigen zijn in grote aantallen ingezet bij de Operation Market Garden. Al snel mag ik meevliegen met een motorglider om naast een start van een glider foto’s te maken.

Later krijg ik een parachute om en mag ik meevliegen met een zweefvliegtuig. We starten deze keer met een lierstart. Een werkelijk waanzinnige ervaring, vrij als een vogel en met een enthousiaste piloot die opgewonden raakt als de termiek weer beter wordt en we hoogte winnen. Voor de veteranen is die ervaring destijds heel anders geweest. LEST WE FORGET.

Reportage en foto’s: Charles Moll