Bezuinigingen bij de brandweer: minder voertuigen, later ter plaatse - GelreNieuws        

Bezuinigingen bij de brandweer: minder voertuigen, later ter plaatse

Geplaatst op 14 oktober 2014, om 17:19 uur

nw-brandweerlogoREGIO – Vanwege bezuinigingen bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden wordt overwogen om minder brandweervoertuigen in te zetten. Ook wordt gedacht aan het afwijken van de wettelijk vastgestelde tijdsnormen.

In elke veiligheidsregio in Nederland moet de brandweer door efficiënter te gaan werken geld besparen. Op dit moment wordt onderzocht op welke manier dat het beste kan. Echter duidelijk is wel dat er minder brandweervoertuigen op de brandweerkazernes zullen komen te staan. In de gehele regio staan 85 voertuigen, hierbij gaat het dan om de wagens die gebruikt worden bij het redden van mens en dier en niet om de voertuigen die gebruikt worden bij preventie of andere dienstvoertuigen.

Tot 1 januari 2014 was de brandweerzorg een taak van de gemeentes zelf, hierdoor kon het voorkomen dat er meer materiaal in de garages stond te opzichte van het aantal meldingen. Nu de brandweerzorg in handen is van de overkoepelende regio wordt gekeken hoe er op deze manier bespaard kan worden. De verwachtte afname van het totaal aantal brandweerwagens ziet er als volgt uit: Tankautospuiten van 64 naar 56, Hulpverleningsvoertuigen van 12 naar 7 en de hoogwerkers/autoladders worden van 9 naar 7 teruggebracht. Alles bij elkaar een besparing van een half miljoen euro.

Ook zal er in de toekomst afgeweken worden van de standaardbezetting van zes brandweermensen in de tankautospuit wat inhoud dat als de melding het toelaat dat er met 2 of 4 mensen uitgerukt wordt, en wanneer nodig er nog 2 of 4 mensen van een ander korps in de buurt bijkomen.

Wat de gevolgen zullen zijn van de nieuwe werkwijze voor de brandweermensen is nog onbekend. Regionaal brandweercommandant Paul Joosten geeft aan te beseffen dat deze vernieuwingen een grote impact heeft op de mensen die zich dag en nacht inzetten voor de veiligheid van uw omgeving. Maar gaat het volgens om het groter geheel en dat is zorgen, op een zo efficiënt mogelijke manier, voor een veilige omgeving.

regio