Veel leermomenten bij vluchtoefening ouderen - GelreNieuws        

Veel leermomenten bij vluchtoefening ouderen

Geplaatst op 27 oktober 2014, om 15:16 uur

s_DSC_0008WESTERVOORT- Maandagmorgen vond bij woonzorgcomplex De Wilgenpas aan Het Geerken in Westervoort een ontruimingsoefening plaats.

De oefening werd georganiseerd door de brandweer in samenwerking met het woonzorgcomplex en was van tevoren aangekondigd bij de bewoners. Er werden borden op de gang geplaatst, die een brand moesten voorstellen en vervolgens werd er aangebeld bij een bewoonster met de mededeling dat er brand was. De bewoonster reageerde toch enigszins verbouwereerd en wist niet gelijk wat te doen.

Het indrukken van het alarm lukte niet echt, omdat de vrouw er te weinig kracht voor had. Na het alarm sloten automatisch alle branddeuren om verspreiding te voorkomen. De ouderen konden echter de branddeuren moeilijk open krijgen. De inmiddels gearriveerde brandweer, aanrijtijd toch zo’n 8 minuten, vond de vuurhaard vrij snel en concentreerde zich op de ontruiming van de woningen.

Sommige ouderen waren niet in staat zelfstandig naar de uitgang te lopen en anderen gebruikten de lift die bij brand nooit gebruikt mag worden. Enkele dames moesten toch eerst hun schoenen aandoen en hun jas zoeken en de rollator pakken. Een dame vroeg of haar haar wel goed zat.

Buiten was het erg gezellig geworden en na een woordje van de coördinator over het verloop kregen de brandweerlieden een welverdiend applaus. De actie wordt uiteraard geevalueerd en de leerpunten worden besproken. De actie werd gehouden in het kader van de Nationale Brandpreventieweken.

Reportage en foto’s: Charles Moll