Eis Arnhemse jihadverdachten: 2 jaar cel

Geplaatst op 15 januari 2015, om 13:18 uur

foto fotobureau KerkmeijerARNHEM- Het Openbaar Ministerie heeft vandaag twee jaar cel geëist tegen de twee Arnhemse Jihadverdachten.

De Arnhemmers Mohamed el A. en Hakim B. ontkennen dat zij mee wilden vechten met de Syrische Jihad. Justitie denkt daar anders over en gaat er van uit dat de twee op weg waren om te gaan vechten in Syrië en de maatschappij wilden ontwrichten.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Justitie hoopt met de eis potentiële jongeren die willen afreizen voor de Jihad af te schrikken. Als ze weer terugkeren vormen ze een groot gevaar voor de samenleving. De meegenomen spullen verwijzen naar de gewapende strijd en niet op vakantie of deelname aan hulpverleningsorganisaties, zo merkte de rechter op. Ze namen onder meer camouflagepakken, bivakmutsen, winterkleding, walkietalkies, telefoons en 15000 euro cash mee in de auto, die na een telefoontje van de moeder van Hakim werd aangehouden in Kleef.

Bij de rechtbank in Arnhem zijn strenge veiligheidsmaatregelen van toepassing. Iedereen die naar binnen wil wordt gecontroleerd, ook advocaten die een pasje hebben.