Eerste brandweerdrone nu bij brandweer Gorssel

Geplaatst op 30 maart 2015, om 07:02 uur

foto: Roland Heitink/ Persbureau HeitinkGORSSEL – Wat enige tijd geleden begon als een proefballon van burgemeester van ’t Erve van Lochem is werkelijkheid geworden: als eerste korps in Nederland gaat de brandweer in Gorssel voor verkenningstaken ondersteund worden door een drone. Woensdag zal er een demonstratie gaan plaatsvinden.

De vrijwillige brandweerlieden hebben uit eigen middelen een professionele drone aangeschaft en een viertal brandweermannen heeft een training gevolgd om de drone als gecertificeerd bestuurder te mogen bedienen. “Tijdens mijn kennismaking als nieuwe burgemeester heb ik in Gorssel het idee gedropt om meer moderne technieken te gaan gebruiken. We hebben het toen ook over de mogelijkheden van een drone gehad”, aldus burgemeester van ’t Erve. “Dit heeft men dus serieus opgepakt en in gezamenlijk overleg hebben we het idee verder uitgewerkt”. Ook de brandweerlieden zijn erg enthousiast over de mogelijkheden van een drone.

Volgens postcommandant Wichers zijn er legio scenario’s om de drone in te zetten. Te denken valt aan het verkennen tijdens natuurbranden, zoals op de Gorsselse Hei. Vaak ontoegankelijk gebied en verkenning van de brandhaarden is daardoor een lastig en soms ook gevaarlijk karwei. Met een drone kun je dan snel, gedetailleerd en veilig een beeld van de situatie krijgen. Maar ook kan de drone uitstekend gebruikt worden om de brandhaard op te sporen bij een complexe woningbrand of een goed beeld te krijgen van een verkeersongeval.

Zondagavond zijn de certificaten uitgedeeld aan Jeffrey Braakhekke, Rick Bruggeman, Eric Peters en Albert Steenbergen. Zij hebben als eerste leden van de post Gorssel de opleiding met succes volbracht. Als de laatste formaliteiten met betrekking tot het gebruik zijn geregeld, zal de brandweerdrone van Gorssel in de loop van deze week inzetbaar zijn. In eerste instantie beperkt de pilot zich tot de gemeente Lochem, maar in de toekomst hopen de Gorsselse spuitgasten ook buiten de gemeentegrens te worden ingezet.

Demonstratie
Voor belangstellenden is er aankomende woensdagmiddag om 14.00 uur een demonstratie bij de brandweerkazerne aan de Hoofdstraat in Gorssel.