Politie waarschuwt: oplichters actief in Dieren

Geplaatst op 6 maart 2015, om 14:57 uur

politiestDIEREN – In de gemeente Rheden zijn deze week oplichters actief. Er zijn meldingen van malafide dakdekkers, glazenwassers en een messenslijper. De politie waarschuwt alert te zijn en niet zomaar met hen in zee te gaan. De meldingen zijn tot dusver beperkt tot Dieren.

Afgelopen maandag kreeg een bewoonster van de Sweelincklaan in Dieren bezoek van twee mannen die beweerden dakreparatiewerkzaamheden uit te voeren. Bewoners kregen tijdig argwaan en stuurden ze weg. Ook op de Zilverakkerweg waren soortgelijke meldingen gedaan. De politie heeft de mannen dezelfde dag nog aangetroffen en gecontroleerd. Hoewel er niets illegaals werd aangetroffen bleken de mannen geen sluitend verhaal te hebben over de werkzaamheden. Ook visitekaartjes, een geldig KvK-nummer (Kamer van Koophandel) of opdrachtformulieren ontbraken.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Messenslijper
Dinsdag 3 maart bood een onbekende man een bewoonster van de Burgemeester Bloemerstraat aan haar scharen en messen te slijpen. Daarvoor werd een absurd hoog bedrag voor gevraagd, terwijl het slijpen van messen en scharen doorgaans enkele euro’s bedraagt. Later die week, op woensdag 4 maart, troffen agenten bij een controle op de Prinses Beatrixlaan twee Bulgaren aan die werk als glazenwasser aanboden. Ook hier was sprake van een dubieus KvK-nummer.

Ontbreken prijsafspraken
De politie adviseert mensen niet op diensten aan de deur in te gaan. Vaak ontbreekt het aan goede prijsafspraken en worden slachtoffers geconfronteerd met absurd hoge rekeningen of zelfs werkzaamheden die niet zijn uitgevoerd en/of schade.

Hoe voorkom ik dat ik wordt opgelicht?
– Laat werkzaamheden bij voorkeur verrichten door gerenommeerde bedrijven.
– – Wees alert op onbekenden, die ongevraagd hun diensten aanbieden en bij u voor de deur staan.
– Bekijk legitimatiebewijzen nauwkeurig. Vaak worden deze legitimatiebewijzen snel getoond en niet afgestaan aan de bewoner voor controle.
– Een vergunning voor het aanbieden van diensten is verplicht, vraag hier naar.
– Maak voor de reparatie een vaste prijsafspraak op een officiële bedrijfsnota

Daarnaast doet de politie een beroep op kinderen en andere familieleden om bij hun ouders deze verwerpelijke praktijken onder de aandacht te brengen en eens te vragen/controleren hoe zij omgaan met bezoek van onbekende mensen.