De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas Stroombroek

Geplaatst op 7 juli 2015, om 18:18 uur

20150707_171725-1BRAAMT –  De provincie Gelderland waarschuwt zwemmers in recreatieplas Stroombroek in Braamt (gemeente Montferland) dat ze mogelijk last kunnen krijgen van zwemmersjeuk. De provincie geeft deze waarschuwing, omdat ze een aantal meldingen over zwemmersjeuk hebben ontvangen.

Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door een parasiet van watervogels. Deze parasiet komt via de ontlasting van watervogels in het water terecht. Uit de parasieteitjes komen larfjes die op zoek gaan naar watervogels en dringen via de huid of poten naar binnen. Als de larfjes met een zwemmer in aanraking komen, proberen zij in de huid van de zwemmer te komen. De larfjes worden direct door het menselijke afweermechanisme onschadelijk gemaakt. Bij veel mensen ontstaat hierdoor een soort allergische reactie. Het kan zijn dat je bij een eerste contact lichte jeuk en kleine rode vlekjes krijgt. Als je er vaker mee in contact komt onstaan er zowiezo rode vlekjes, die later overgaan in grotere hardere zwellingen van één tot drie centimeter doorsnede. De jeuk is zeer intens. Binnen een week verdwijnen de bultjes en de jeuk weer. De huid zal zich volkomen herstellen. De aandoening is hinderlijk, maar verder onschuldig.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

 

Het is een normaal en natuurlijk verschijnsel dat deze parasiet aanwezig is. Vooraf waarschuwen is niet mogelijk omdat de parasiet niet vindbaar is met het reguliere zwemwateronderzoek. Zwemmers kunnen zelf de kans op huidirritatie met de parasiet verminderen door niet te zwemmen in de buurt van veel waterplanten of riet omdat daar veel larfjes kunnen zitten. Ook is het aan te raden na het zwemmen direct goed af te drogen en droge kleding aan te trekken.