40 vrijwilligers voor noodhulpteam Rode Kruis

Geplaatst op 14 december 2015, om 21:20 uur

foto: Roland HeitinkEDE – De afgelopen jaren is het Rode Kruis druk bezig geweest met een groot project: het vormgeven en samenstellen van de noodhulpteams. Deze teams gaan per 4 januari 2016 de huidige SIGMA’s (Snel Inzetbare Geneeskundige eenheden ter Medische Assistentie) vervangen. Begin dit jaar was het Rode Kruis Gelderland-Midden begonnen aan de werving en training van het noodhulpteam in Gelderland Midden.

De noodhulpteams worden straks ingezet bij grote ongevallen en rampen ter ondersteuning van ambulancepersoneel en andere medische professionals. Zij zullen hierbij verzamel- en verzorglocaties inrichten om slachtoffers met een licht letsel op te vangen en te EHBO aan te verlenen. Op deze manier kunnen de artsen/verpleegkundigen zich richten op de zwaardere gewonden.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Ruim 100 vrijwilligers meldden zich aan voor een gewilde plek in het noodhulpteam, waar na een zware selectie 40 vrijwilligers zijn opgeleid tot lid van het noodhulpteam. Hiervoor hebben zij gedurende een half jaar verschillende cursussen, zoals EHBO, portofoon gebruik, Evenementenhulp en een speciaal ontwikkelde Noodhulpteam opleiding gevolgd om te voldoen aan de strenge eisen. Om ervoor te zorgen dat zij regelmatig hun kennis en vaardigheden kunnen trainen, zullen zij actief zijn als evenementenhulpverlener op diverse grote evenementen. Op deze manier blijven hun kennis en vaardigheden op niveau voor wanneer er zich een groot ongeval of ramp voordoet.

Per 4 januari 2016 om 12.00 uur wordt in Nederland bij grootschalige incidenten gewerkt volgens een nieuw bijstandsmodel: Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB). Hierin participeren: Ambulancezorg Nederland (AZN), het Rode Kruis (NRK), GGD GHOR Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV). Maandagavond werd bij het Rode Kruis in Ede de certificaten uitgedeeld aan de vrijwilligers.

foto boven: Roland Heitink