9 jaar cel en tbs geëist voor doden buurvrouw in Arnhem - GelreNieuws.nl

9 jaar cel en tbs geëist voor doden buurvrouw in Arnhem

Geplaatst op 8 december 2015, om 16:38 uur

ARNHEM – Het Openbaar Ministerie in Arnhem heeft in hoger beroep negen jaar cel en TBS met dwang geëist tegen een inmiddels 27-jarige man uit Arnhem wegens het doden van een 57-jarige buurvrouw in juli 2013 in de Arnhemse wijk De Geitenkamp.

Begin juli 2013 mocht de thuiswonende verdachte ’s nachts het huis van zijn ouders niet in. Hij sloop in bij een buurvrouw en pakte onder meer een ring, een kettinkje en een bankpas. Hij werd echter gezien door de bewoonster. Hij stak haar neer met een groot aantal messteken en verwurgde haar. De vrouw overleed aan haar verwondingen. Ze werd een aantal dagen later gevonden door een medewerkster van de thuiszorg. Bij de aanhouding van verdachte, een aantal dagen nadat het slachtoffer was gevonden, vernielde hij een deur en beledigde hij politieagenten. Ook deze feiten staan op de tenlastelegging naast nog een poging zware mishandeling met een mes van een ander slachtoffer, gepleegd in 2012.

Het OM is van mening dat verdachte zich bij de levensberoving van de buurvrouw heeft schuldig gemaakt aan gekwalificeerde doodslag. Dit houdt in dat de levensberoving van de vrouw is gepleegd om de uitvoering van de diefstal te vergemakkelijken of de kans op betrapping te verkleinen. Verdachte heeft een beroep gedaan op noodweer omdat hij zei door de bewoonster te zijn aangevallen met een mes. Volgens de advocaat-generaal moet dat verweer worden verworpen omdat die aanval niet aannemelijk is geworden.

Verdachte heeft in hoger beroep willen meewerken aan een gedragskundig onderzoek. Hiertoe is hij opgenomen geweest in het Pieter Baan Centrum. De advocaat-generaal concludeert uit de rapportage dat er bij verdachte sprake is van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens bestaande uit een licht verstandelijke beperking bij verdachte. Verder is hij afhankelijk van cannabis en is er sprake van misbruik van alcohol, amfetamine en cocaïne. Verdachte is verminderd toerekeningsvatbaar en er is een hoog risico op herhaling. “Dit risico kan niet anders beteugeld worden dan door een gedwongen behandeling in een verplicht kader”, zo vindt de advocaat-generaal.

Naast deze vordering tot TBS met dwang is het opleggen van een celstraf van aanmerkelijke duur aan de orde. “Het feit kan verdachte deels wel worden toegerekend. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan een van de zwaarste feiten die het Wetboek van Strafrecht kent – het ontnemen van het leven van een ander mens terwijl dat gedaan wordt om een ander delict af te dekken. Daarmee is aan de nabestaanden ernstig leed toegebracht”, aldus het OM.

Voor het geval het hof geen redenen ziet voor het opleggen van TBS, wil het OM dat aan verdachte een celstraf van achttien jaar wordt opgelegd.

Het Hof doet op 22 december uitspraak.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com