Dierenbescherming haalt puppy met schurft uit woning in Arnhem

Geplaatst op 28 december 2015, om 13:51 uur

Klein Pup 2 defARNHEM – Inspecteurs van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) hebben een jonge hond met ernstige puppyschurft uit een woning in Arnhem gehaald. De eigenaar had opdracht gekregen om naar de dierenarts te gaan, maar daar gaf hij tot twee keer toe geen gehoor aan.

Agenten van de dierenpolitie troffen de pup eind oktober voor de eerste keer aan met een kale kop die onder de korsten zat. Hij krabde zichzelf tot bloedens toe en kneep voortdurend met zijn ogen. De eigenaar kreeg opdracht om naar een dierenarts te gaan, die vaststelde dat hij verschrikkelijke jeuk had, last had van rode vlekken over het hele lichaam, korsten en haaruitval. Ook bleken zijn oogjes ontstoken. De eigenaar moest de pup met speciale shampoo gaan wassen en zijn ogen behandelen met zalf. Vier weken later werd hij terugverwacht bij de dierenarts.

Nog lang niet genezen

Eind november kwamen twee inspecteurs van de LID er bij een hercontrole achter dat de eigenaar zich niet aan de afspraken had gehouden. Na overleg met RVO.nl* besloten ze de hond daarom zelf naar de dierenarts te brengen. Hier bleek dat hij nog lang niet was genezen en dat de behandeling uitgebreid en nauwgezet gevolgd moest worden. Een nieuwe controle zou tien dagen later plaatsvinden.

Geen vertrouwen meer

Helaas herhaalde de situatie zich opnieuw en was de pup er anderhalve week later nóg slechter aan toe. De ontstekingen aan zijn ogen waren nu zo ernstig, dat een operatie noodzakelijk was. Maar daarvoor moest wel eerst de schurft onder controle zijn. Op basis van de eerdere ervaringen hadden de inspecteurs er geen vertrouwen in dat de eigenaar nu wel zijn best zou doen om de hond te helpen. In overleg met RVO.nl besloten zij de pup daarom in bewaring te nemen en over te brengen naar een opvangadres waar hij nu wel verzekerd is van de juiste medische zorg.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Proces-verbaal
De eigenaar draait op voor alle kosten en krijgt een proces-verbaal van de dierenpolitie aan zijn broek. Om de pup terug te krijgen, moet hij niet alleen de kosten van de opvang en de dierenarts betalen, maar ook aantonen dat hij zijn dier voortaan goed zal verzorgen. RVO.nl beslist hierover, maar niet voordat de hond voldoende is hersteld.