Demonstratie tegen nieuw Focus Filmtheater in Arnhem - GelreNieuws        

Demonstratie tegen nieuw Focus Filmtheater in Arnhem

Geplaatst op 21 maart 2016, om 18:27 uur

foto: Roland HeitinkARNHEM – De Arnhemmer Rob Garritsen heeft via Facebook een oproep geplaatst om te demonstreren tegen bebouwing van het nieuwe Focus Filmtheater op het kerkplein bij de Eusebiuskerk in Arnhem. Aan de oproep hebben naar schatting ongeveer 50 mensen gehoor gegeven tegen de eerdere verwachting van 1000 mensen. 

Het huidige filmhuis zit op de Korenbeurs, midden op de Korenmarkt, maar dat pan is te klein geworden. Daarom wilt de gemeente de bioscoop verplaatsen naar het plein voor de Euseiuskerk.

De hoofdingang van het nieuwe pand moet aan de kant van de Turfstraat komen en het grand café op de hoek van de Bakkerstraat en de Broerenstraat. Het volledige project kost 11,4 miljoen euro; een investering waar de gemeenteraad al mee akkoord is gegaan.

DP6 architectuurstudio uit Delft is aangewezen om het definitieve ontwerp te maken voor het Focus Filmtheater. Dit is naar verwachting eind van dit jaar klaar en vervolgens kan daarna naar een aannemer gezocht worden.

De Arnhemse oppositiepartijen zetten, net als omwonenden, vraagtekens bij het miljoenenproject. De PvdA vreest voor te veel concurrentie voor de andere bioscopen in Arnhem waaronder het Rembrandt Theater en de Pathé Bioscoop. De fractie snapt ook niet dat de gemeenteraad het plan doorzet.

De afgelopen tijd is al vaker geprobeerd de komst van het Focus Filmtheater tegen te houden door onder meer marktlieden en ondernemers rond het plein die van zich lieten horen. Ook zamelde twee binnenstadbewoners handtekeningen in, ongeveer 2000, en leverde deze vervolgens in bij de gemeenteraad. Tot nu toe hebben al deze actie geen succes gehad.

De demonstratie is om 18:00 uur gestart waarna deze van het Kerkplein richting het gemeentehuis zijn gelopen. Daar moet de gemeenteraad vanavond een besluit nemen over het bestemmingsplan van het Kerkplein waar eventueel het nieuwe Focus Filmtheater moet komen.