Twee inbrekers aangehouden dankzij internationale DNA hit - GelreNieuws        

Twee inbrekers aangehouden dankzij internationale DNA hit

Geplaatst op 21 maart 2016, om 15:39 uur

politieTWELLO – Dankzij twee internationale DNA hit’s heeft de politie in maart twee mannen kunnen aanhouden voor een inbraak in augustus 2014 in Twello. De mannen zijn overgebracht naar Nederland voor verhoor.

De mannen, van 28 en 21 jaar uit Roemenië, worden ervan verdacht dat zij op 21 augustus hebben ingebroken in een huis aan de Basseltlaan in Twello. Bij de inbraak werden diverse goederen buit gemaakt zoals sieraden en een telefoon. Na de inbraak zijn in de directe omgeving van de opengebroken deur door de politie DNA sporen aangetroffen van twee onbekende personen. Deze sporen zijn veiliggesteld en opgenomen in de DNA databank van het Nationaal Forensisch Instituut (NFI).

In het kader van het Verdrag van Prüm worden door het NFI DNA profielen vergeleken met een aantal buitenlandse DNA databanken. Dit verdrag regelt de uitwisseling van informatie uit databanken onder andere op het gebied van DNA, vingerafdrukken en verkeersgegevens. De vergelijking van de twee DNA profielen leidde tot een match met een database in Frankrijk en een database in Duitsland. Hierop is een rechtshulpverzoek gedaan aan de betreffende autoriteiten om de identiteit van de mannen kenbaar te maken. Door de autoriteiten in Duitsland en Frankrijk werden de identiteitsgegevens verstrekt.

Volgende stap was dat de mannen eerst gedurende drie maanden nationaal gesignaleerd werden. Dit betekent dat de mannen in Nederland buiten heterdaad aangehouden mogen worden op verdenking van woninginbraak. Toen dit niets opleverde zijn de mannen vervolgens in januari internationaal gesignaleerd. Hiermee werd de zoektocht naar de mannen ook naar het buitenland uitgebreid.

De 28-jarige man uit Roemenië liep tegen de lamp toen hij in Zweden bij de politie aangifte kwam doen vanwege diefstal van zijn ID-bewijs. Hij is door de Zweedse politie aangehouden, waarna de overleveringsprocedure is gestart. Na enkele weken is hij op het vliegtuig naar Schiphol gezet en daar overgedragen aan de Nederlandse politie.

De 21-jarige man kwam in Duitsland in beeld vanwege een strafbaar feit daar. Nadat de Duitse zaak afgehandeld was, werd hij vastgehouden tot de overlevering naar Nederland een feit was.

De mannen zijn verhoord. Het Openbaar Ministerie zal bepalen wat er verder met de mannen gaat gebeuren.