De grote strijd van varkens tegen het onkruid in Oosterbeek

Geplaatst op 1 april 2016, om 20:50 uur

foto: Gemeente RenkumOOSTERBEEK – Vanaf vrijdag 1 april 2016 bestrijden varkens, voor het tweede seizoen op rij, het onkruid Duizendknoop aan de Nico Bovenweg in Oosterbeek. De strijd is per vandaag losgebarsten.

In 2015 werd dit als experiment gestart, dit bleek succesvol. Door de begrazing van de varkens groeide de Duizendknoop op deze plek minder snel als voorgaande jaren. Door dit seizoen met grotere varkens te beginnen als voorgaande jaren is de verwachting dat het onkruid nog beter wordt bestreden. Ook deze zomer zijn er weer enthousiaste buurtbewoners als hulpboer actief.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Naast het bestrijden van de Duizendknoop brachten deze Bonte Bentheimers hun soort onder de aandacht en barste er voorgaande jaar interessante discussies los over de rol van (duurzaam) vlees in de voedselconsumptie. De 6 varkens van 2015 overwinterde op een boerderij in Doorwerth en Veenhuizen, ze leven dus nog vrolijk voort.

De begrazing gaat gebeuren dan andere varkens dan vorig jaar. Één van de varkens is verkocht aan het Groninger Landschap om de daar bestaande groep aan te vullen. De andere vrouwelijke varkens zijn drachtig en bevallen binnenkort. Het terrein in Oosterbeek is niet geschikt voor deze kleine biggetjes en daarom komen er dit jaar 6 nieuwe varkens.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook

Foto hierboven: Gemeente Renkum