Drie leerlingen per direct geslaagd voor hoogste muziekexamen Jubal Varsseveld

Geplaatst op 9 april 2016, om 08:00 uur

foto: Patrick ApenhorstVARSSEVELD – Vandaag, op zaterdag 9 april, geven vier leerlingen van muziekvereniging Jubal uit Varsseveld een openbaar examenconcert voor hun muziekexamens. Ze worden daarbij deels begeleid door het grootste orkest van Jubal, het A-orkest. Drie personen direct zijn geslaagd en de vierde moet nog ergens anders nogmaals optreden voordat ze haar diploma krijgt.

Voor amateurmuzikanten bestaan er landelijke muziekexamens op vier niveaus: A, B, C en D. Het is bij Jubal mogelijk muziekles te volgen en examen te doen op al die niveaus. De lessen worden bij Jubal verzorgd door professionele docenten. Het D-diploma is het hoogste amateurniveau en is een belangrijke opstap voor toegang tot het conservatorium.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

De opening van de avond is gedaan door de kandidaten die in solo en ensembles speelden. Het A-orkest speelt wanneer de examinatoren zich terugtrekken om zich te beraden op de beoordeling van de verschillende uitvoeringen. Ook speelde het A-orkest, in samenwerking met de kandidaten, na de pauze. “De diploma’s voor de D-examens worden nog op de avond zelf uitgereikt”, legt leerlingencoördinator Alwi Siebers uit. “Een extra spannende avond dus voor onze examenkandidaten”. De avond staat daarmee bijna volledig in het teken van de solisten.

De vier solisten die vanavond optreden zijn Annerieke Reusen (dwarsfluit,met C-examen), Emmy Kok (dwarsfluit met D-examen), Anke ter Maat (tenor-saxofoon met D-examen) en Lonneke Klein Willink (alt-saxofoon met D-examen). “We zijn erg trots op onze examenkandidaten”, aldus voorzitter Mark Jansen. “Het grote aantal kandidaten laat bovendien het succes van onze jeugdopleiding zien”, vult leerlingencoördinator Alwi Siebers aan.

De meiden treden zowel individueel als gezamenlijk op. De drie examenkandidaten die opgaan voor het D-examen voeren daarnaast nog een solowerk uit onder begeleiding van het A-orkest. Het betreft de volgende muziekstukken:

  • “Rhapsody for Flute” van Stephen Bulla. De solist bij dit werk is Emmy Kok.
  • “Harlem Nocturne” van Earle Hagen in een bewerking van R. Beck. De solist bij dit werk is Anke ter Maat.
  • “Concerto for alto saxophone and band” van Ronald Binge. De solist bij dit werk is Lonneke Klein Willink.

Alle examenkandidaten zijn ter plekke beoordeeld door de aanwezige examinatoren. Drie personen zijn per direct geslaagd en hebben hun diploma gekregen. De vierde persoon moet nog ergens anders nogmaals optreden voordat ze haar diploma krijgt.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook