Hennepkwekerijen ontmanteld, drie verdachten aangehouden

Geplaatst op 15 april 2016, om 14:40 uur

s_HENNEPKWEKERIJ-PUTTENAPELDOORN / DINXPERLO / WAPENVELD – De politie heeft hennepkwekerijen ontmanteld in Apeldoorn, Dinxperlo en Wapenveld. In totaal werden drie verdachten aangehouden op verdenking van overtreding van de Opiumwet.

In Wapenveld werd dinsdag 12 april een in werking zijnde hennepkwekerij met 505 planten aangetroffen in een woning aan de Hulsbergen. De stroom werd illegaal afgetapt. De planten en apparatuur zijn vernietigd. De 45-jarige bewoner is aangehouden en ingesloten voor nader verhoor.

In Apeldoorn werd donderdag 14 april een in werking zijnde hennepkwekerij met 55 planten aangetroffen in een slaapkamer van een woning aan de Regge. Een 33-jarige man uit Eerbeek, die bij de woning was, is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze hennepkwekerij. De stroom werd illegaal afgetapt. De planten en de apparatuur zijn vernietigd. De 33-jarige man is ingesloten voor nader verhoor.

Naar aanleiding van verschillende meldingen bij Misdaad Anoniem werd donderdag 14 april in een woning aan de Hogestraat in Dinxperlo een in werking zijnde hennepkwekerij met 102 planten aangetroffen. De huurder van de woning is aangehouden. Na verhoor is hij in vrijheid gesteld. De hennepkwekerij is ontruimd.

Risico’s

Hennepkwekerijen brengen grote veiligheidsrisico’s met zich mee voor de omgeving. Jaarlijks ontstaan bij het kweken van hennep branden door kortsluiting of oververhitting. Ook ontstaat er overlast door waterlekkage, stank en schimmelvorming. Vaak wordt de stroom illegaal afgetapt en worden de inkomsten uit de verkoop van hennep verzwegen.


Ondermijning

Door de hoge opbrengsten van hennep bestaat het gevaar van vermenging van onder- en bovenwereld van de Nederlandse samenleving. Dit heet ondermijning. Illegale activiteiten zoals hennep kweken, zijn niet uitvoerbaar zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Mede hierdoor is het optreden van de politie gericht op het ‘afpakken’ van (al dan niet financiële) middelen verkregen uit dit soort criminele activiteiten.