Noodweer boven Gelderland, KNMI geeft code oranje af

Geplaatst op 30 mei 2016, om 17:21 uur

foto: Timo BouamnGELDERLAND – Vanaf maandagmiddag 17:00 uur heeft het KNMI code oranje afgegeven voor extreem weer. De avondvierdaagse is afgelast en er is grote hoeveelheden regen in korte tijd met onweer en grote ballen hagel. Ook staan er vele files door heel Gelderland door dit noodweer.

Er trekken momenteel zware onweersbuien over Gelderland. De waarschuwing voor extreem weer geldt van 17:00 tot 22:00 uur. Daarna blijft code geel van kracht tot ongeveer 01:00 uur komende nacht. Het KNMI meldt dat er een gevaar is voor blikseminslag, wateroverlast, hagel en zware windstoten. Dit wordt door onweersbuien met veel neerslag in korte tijd veroorzaakt. Tref maatregelen om schade en letsel te voorkomen, aldus het KNMI.

Ontruimd
Het Musiater in Zevenaar wordt ontruimt in verband met het vele water dat gevallen is. In het pand, waar naast een theater ook een bioscoop zit, werden maandagavond muzieklessen gegeven. Door de extreme hoeveelheid regenwater loopt het water de kelder en verschillende muzieklokalen binnen. Ongeveer 30 mensen waren in het pand aanwezig toen de brandweer besloot te gaan ontruimen. Dit zorgde wel voor grote onrust onder de kinderen

112-bellen
Wegen de grote hoeveelheid 112 telefoontjes melden de hulpdiensten: “Bel alleen 112 bij spoed en levensgevaar” De meldkamers hebben het enorm druk. Als je waterschade hebt en het is niet gevaarlijk dan kunt u het beste uw verzekeraar bellen, aldus de veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Wateroverlast
In onder andere Groesbeek en Zevenaar komen meldingen dat het water hoog in de straten staat, Zevenaar is het hardste getroffen, lijkt het voor alsnog. Putdeksels in Groesbeek kunnen het niet meer aan en komen boven de straat te drijven. Ook komen in de Achterhoek grote hagelballen uit de lucht. Onder andere de tunnel bij station Arnhem Presikhaaf staat volledig onder water. Ook vele andere plekken in de regio hebben ook last van extreme wateroverlast.

Het KNMI geeft ook als advies: mijd open water, schuil niet onder bomen en volg de weerberichten en waarschuwingen.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook

Buschauffeurs hebben tegenwoordig ook al vaarbewijzen voor de bussen inclusief zwembad, zie onderstaande twee filmpjes van een lijnbus bij station Arnhem Presikhaaf.