Duitse dijken dreigen te bezwijken, verkeerschaos dreigt

Geplaatst op 2 juni 2016, om 22:32 uur

foto: Charles MollZEVENAAR – In de Duitse plaats Hamminkeln, dat 35 kilometer over de grens bij Zevenaar ligt, dreigt een dijk door te breken. Deze dreiging komt door de extreem zware regenval van de afgelopen dagen. Mocht dit gebeuren dan zal er geen verkeer meer mogelijk zijn vanaf Arnhem naar Oberhausen.

De dijk ligt aan de rivier de Issel wat het verlengde is van de Nederlandse Oude IJssel. Als deze dijk het begeeft komt de gehele snelweg A3 in Duitsland onder water te staan, deze sluit aan op de Nederlandse A12. Tussen Arnhem en Oberhausen is vanaf dat moment geen verkeer meer mogelijk.

Noodtoestand
In het stadje Isselburg is de noodtoestand uitgeroepen en is een crisiscentrum ingericht. Verwacht wordt dat het water in de rivier vannacht zijn hoogste stand bereikt van 1,8 meter meer dan drie keer zo hoog als normaal. Het Duitse Rode Kruis is ook ingezet om de eventuele geëvacueerden te helpen. Ook worden grote pompen ingeschakeld om het water naar andere gebieden te brengen.

Eerder vandaag ging al een paar keer het gerucht dat de dijk doorgebroken zou zijn, dit bleek onjuist. De Issel stroomt na Isselbrug bij Gendringen Nederland weer in en heet daar de Oude IJssel. Volgens een woordvoerder van Het Waterschap Rijn en IJssel maken zij zich geen zorgen. Wel heeft Het Waterschap 1600 zandzakken naar Isselburg gestuurd. Het gaat om een kleinere dijk op 35 kilometer vanaf de grens met Nederland.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook