Bewoners ontsnappen aan de ‘sluipmoordenaar’ koolstofmonoxide

Geplaatst op 5 juli 2016, om 00:04 uur

foto: Roy FrentzGENDT – Maandagavond is de brandweer van Gendt rond 21:20 uur uitgerukt voor het verrichten van metingen in een woning aan de Eshof in Gendt. De bewoners konden hier nog nét aan de dood ontsnappen door op tijd de koolstofmonoxide op te merken.

In de woning was geen warm water en dat in combinatie met een verdachte lucht was dit reden voor de bewoners om de brandweer te alarmeren. Na het dichten van de gaskraan en metingen te hebben verricht bleek dat de geiser niet volledig ontbrandde. Hierbij kwamen giftige gassen zoals koolstofmonoxide vrij.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Dodelijk
Koolstofmonoxide is een geur- en kleurloos gas wat niet opgemerkt kan worden zonder speciale koolstofmonoxidemelders. Mocht dit niet op tijd opgemerkt worden dan beginnen de klachten meestal met hoofdpijn, vermoeidheid, wat misselijkheid en sufheid. De mensen die deze klachten hebben wijten deze klachten vaak niet aan koolstofmonoxide en zoekt een andere verklaring. Blijven deze mensen dan in de ruimte dan zal in een later stadium bewustzijnsstoornissen optreden, met misselijkheid, braken, diepe bewusteloosheid en overlijden tot gevolg. Daarmee wordt dit gas ook wel een ‘sluipmoordenaar’ genoemd. De brandweer adviseert ook om koolstofmonoxidemelders op elke verdieping op te hangen en bij de plekken die gevaarlijk kunnen zijn zoals een geiser of boiler.

Gelukkig werd het in deze situatie het gas op tijd opgemerkt waardoor er niemand gewond raakte. De huisbaas van deze woning en een gespecialiseerd bedrijf zijn geïnformeerd om het defect te verhelpen.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook