Oefening jeugdbrandweer: Zeer grote brand bij gemeentewerf Dieren

Geplaatst op 2 juli 2016, om 17:55 uur

foto: Wouter RijnbendeDIEREN/ZEVENAAR – Een zeer grote brand woedde vrijdagavond in een pand bij de gemeentewerf aan de Meidoornlaan in Dieren. Echter was dit het scenario voor een grote oefening van de jeugdbrandweer.

Rond 19:45 uur werd de jeugdbrandweer gealarmeerd. Het bleek op dat moment al te gaan om een grote brand te zijn. Meerdere ploegen van de jeugdbrandweer kwamen ter plaatse om de brand te bestrijden. Er was door een omstander een harde knal gehoord. Een ploeg van de jeugdbrandweer Zevenaar rukte uit. Bij de gemeentewerf aangekomen werden ze geconfronteerd met het eerste obstakel: het hek was gesloten. Al snel werd de beheerder gevonden die het hek voor ze kon openen. De beheerder kon vertellen dat hij een harde knal had gehoord en dat er daadwerkelijk brand was. Ook miste hij een aantal medewerkers. De eerste ploeg begon zijn verkenning en stelde meerdere brandhaarden vast. De brand werd daardoor opgeschaald naar het sein middelbrand en werd er een tweede ploeg werd gealarmeerd.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Obstakels
Het scenario bevatte meerdere obstakels. De waterwinning moest worden opgezet, deze bevond zich buiten het hek. Achter één van de deuren van de gemeentewerf was een gasfles ontploft en stond een elektrische wagen in brand. Achter een tweede deur was een opslagplaats met allerlei verkeersborden, daar woedde een flinke brand en lag er een slachtoffer tussen de stellingen. Het slachtoffer was echter dermate zwaar dat deze op dat moment niet door het lid van de jeugdbrandweer naar buiten verplaatst kon worden. De brand had vervolgens ook een doorslag naar de achterkant van het pand. Een derde ploeg, de jeugdbrandweer van Rheden, werd ingeschakeld en kort daarna ook een vierde ploeg. De vierde ploeg ontfermde zich in eerste instantie over het slachtoffer en droeg deze over aan de ambulance.

Slachtoffer
Jeugdbrandweer Rheden parkeerde hun wagen aan de achterzijde van het pand. Aldaar stond het pand ook in lichterlaaie. Zij moesten de waterwinning regelen bij de eerste wagen van de jeugdbrandweer. Eenmaal in het pand troffen ze in een nis nog een slachtoffer aan. Twee eenheden van de jeugdbrandweer werden ingezet om het slachtoffer te redden terwijl de andere twee hun dekking gaven. Daarmee voorkwamen ze dat de brand zich verder kon uitbreiden.

De brand achter de eerste en tweede deur had ook nog een doorslag naar een bovenverdieping. De tweede ploeg ter plaatse voerde een inspectie uit van de bovenverdieping. Boven bevond zich achter een deur nog een brandhaard. Tezamen met de vierde ploeg werd die ruimte geopend en werd het derde slachtoffer gered. Het hele scenario was goed opgezet en het was een uiterst leerzame oefening voor de jeugdbrandweer waarbij vier bevelvoerders met hun ploegen moesten samenwerken. Met zulke oefeningen oefent de jeugdbrandweer om speciale technieken te verbeteren. De leden van de jeugdbrandweer vonden het een leuke en leerzame oefening.

Heb jij interesse in de brandweer en ben jij tussen de 12 en de 18 jaar oud? Dan kun jij bij de jeugdbrandweer. Je krijg een echt pak en mag mee in een echte brandweerwagen. Ook word je geleerd hoe je het veiligst en het beste een brand kunt bestrijden. Meld je aan door te mailen naar [email protected] of via een persoonlijk bericht via Facebook.

Met dank voor de foto’s: Wouter Rijnbende
Voor meer foto’s kijk op: www.rynbende.com

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook