Tieners veroordeeld voor azc-rellen Geldermalsen

Geplaatst op 25 oktober 2016, om 15:20 uur

foto: Roland Heitink/Persbureau HeitinkGELDERMALSEN – De rechtbank veroordeelde vandaag vier minderjarigen voor het plegen van openlijk geweld tijdens de rellen die op 16 december 2015 in Geldermalsen plaatsvonden. De werkstraffen die werden opgelegd varieerden van 30 uur tot 90 uur onvoorwaardelijk. Twee jongens zijn vrijgesproken.

Op 16 december 2015 ontstonden rellen tijdens een raadsvergadering, waarin de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum werd besproken. Afgelopen juni legde de meervoudige strafkamer van de rechtbank aan vijf verdachten gevangenisstraffen en werkstraffen op. Dezelfde dag werden negen mannen door de politierechter veroordeeld. Later die maand veroordeelde de politierechter nog eens 9 verdachten die betrokken waren bij de rellen in Geldermalsen.

ZIE OOK: Gemeentehuis Geldermalsen ‘slagveld’: het leek wel oorlog

Werkstraffen
Bij de strafoplegging heeft de rechtbank onder andere rekening gehouden met het aandeel van elke minderjarige in het geheel, de persoonlijke omstandigheden en de eventuele justitiële documentatie van de minderjarigen. De rechtbank heeft 3 jongens en 1 meisje veroordeeld tot werkstraffen. Een toenmalig 16-jarige jongen en een toenmalig 17-jarig meisje hebben ieder een werkstraf van 30 uur gekregen. Een toenmalige 17-jarige jongen kreeg een werkstraf van 90 uur. Een toenmalig 16-jarige jongen kreeg een werkstraf van 60 uur, waarvan 30 uur voorwaardelijk. Deze laatste genoemde straf en de straf bij het 17-jarige meisje vallen iets lager uit dan geëist door de officier van justitie.

Vrijgesproken
De twee toenmalige 16-jarige jongens zijn vrijgesproken. De ene wegens onvoldoende bewijs en de ander, conform de eis van de officier van justitie, omdat de overtuiging ontbrak dat de jongen betrokken was bij de rellen.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook