Grote brand in schouwburg Dieren; brandweer houdt oefening - GelreNieuws        

Grote brand in schouwburg Dieren; brandweer houdt oefening

Geplaatst op 9 december 2016, om 06:00 uur

foto: Wouter Rijnbende/rynbende.comDIEREN – Veel rook, veel om hulp roepende mensen en veel brandweerwagens donderdagavond midden in het centrum van Dieren. ”O, nee! Brand bij Theothorne” werd er door meerdere voorbijgangers geroepen. Gelukkig was dit allemaal een oefening voor de brandweer en de BHV.

Het scenario van deze oefening was namelijk dat er tijdens een voorstelling brand was ontstaan in de schouwburg. De hele zaal zat vol met 281 bezoekers. Dit was de eerste melding voor de brandweer. Daarop rukten de brandweerlieden van Dieren en Doesburg uit.

Volle zaal
Tijdens een voorstelling was er brand ontstaan in een ruimte onder het podium. De brand was doorslagen naar boven waar de zaal van de schouwburg zat. Hier zaten op dat moment 281 mensen van een voorstelling zaten te genieten. Veel van alle bezoekers konden zelf het pand verlaten.

Opschaling
De BHV-er van Theothorne had alarm geslagen waarna de brandweer met het sein ‘middelbrand’ uitrukte. Dit betekend dat ze met minimaal twee blusvoertuigen en een hoogwerker ter plaatse kwamen. Al snel werd er opgeschaald naar het sein ‘grote brand’ en later door de Officier van Dienst van de brandweer opgeschaald naar ‘zeer grote brand, GRIP 1’. Hiermee worden extra veel brandweervoertuigen naar de plek van de brand gestuurd en er is algehele coördinatie en afstemming tussen de hulpdiensten.

Slachtoffers
In het scenario werd de Albert Heijn, welke verder niet daadwerkelijk bij de oefening betrokken was, fictief ontruimd om de 272 personen vanuit de Schouwburg op te vangen. De overige negen bezoekers zaten nog in de schouwburg en waren gewond geraakt. In totaal waren er negen slachtoffers gevallen die per ambulance naar het ziekenhuis zijn afgevoerd.

De brandweer had de brand snel onder controle, waarna de zaal kon worden geventileerd. De brandweer en de BHV van de schouwburg vonden het een zeer geslaagde oefening.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook