Zoekactie verdachte aanslag Berlijn richt zich op Kleve

Geplaatst op 21 december 2016, om 13:35 uur

foto: Charles MollKLEVE – De zoektocht naar de dader van de aanslag in Berlijn leid nu naar het Duitse Kleve, zo meldden verschillende Duitse media. Dit ligt net over de grens bij Nijmegen.

De Duitse politie is een Tunesiër op het spoor dankzij een verblijfsdocument die in de cabine van de truck is gevonden. Dit document lag onder de stoel van de vrachtwagen. De Tunesiër zou vermoedelijk maandagavond door de mensenmenigte gereden zijn op de Duitse kerstmarkt in Berlijn.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Maatregelen
Het document is afgegeven in de regio Kleve. De man kreeg in april asiel in Duitsland en woonde in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, waar Kleve bij hoort. Volgens WDR worden er ‘onmiddellijke maatregelen’ in de Noordrijn-Westfalen genomen, al is het nog niet bekend wat deze maatregelen in houden.De minister van Binnenlande Zaken van de deelstaat heeft zijn vakantie onderbroken. Wat er gaat gebeuren, is nog onduidelijk. De verdachte zou volgens de Rheinische Post contacten hebben in een ‘verblijf in het noorden van het Landkreis Kleef’.

Uitzetting
Volgens verschillende Duitse media zouden op het document staan dat de gedwongen uitzetting van de Tunesische man is uitgesteld. Volgens Der Spiegel heet de man Anis A. Hij zou in 1992 geboren zijn. Volgens andere media zou hij ook onder de naam Ahmed A. schuilgaan. Echter is er nog niets officieel bevestigd.

Salafisten
Hij zou in contact staan met salafisten, aanhangers van een fundamentalistische stroming binnen de islam. Ook de aanslag in Nice op 14 juli 2016 werd gepleegd door man uit Tunesië  en tevens met een vrachtwagen. 86 mensen kwamen daarbij om het leven. Tunesië heeft een jihadisten-probleem, ze pleegden er in 2015 ook een aanslag op een hotel in de Tunesisische badplaats Sousse, waarbij 39 mensen, voornamelijk toeristen, om het leven kwamen.

Het is niet bekend of er maatregelen aan de grens met Gelderland worden genomen. Volgens Koninklijke Marechaussee heeft daar vooralsnog geen informatie over.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook