Ondanks vele waarschuwingen nog veel mensen op gevaarlijk natuurijs - GelreNieuws        

Ondanks vele waarschuwingen nog veel mensen op gevaarlijk natuurijs

Geplaatst op 23 januari 2017, om 16:02 uur

foto: #FunckSterrShootsGELDERLAND – Ondanks de vele waarschuwingen wagen nog steeds erg veel mensen op natuurijs. Er zijn al verschijnende mensen door het ijs gezakt in het land, zie hieronder de video uit Giethoorn.

Gevaarlijk
“Schaatsen op open water is echt nog te gevaarlijk”, zegt Ramon Kuipers, coördinator natuurijs bij de KNSB. Volgens de bond blijft de situatie op meren, sloten en kanalen gevaarlijk. Met name in de middag wordt het ijs als gevolg van oplopende temperaturen steeds onveiliger. Verschillende mensen zijn al door het ijs gezakt door het hele land heen.

IJsbanen
Kuipers adviseert schaatsers om te kijken naar de ijsclubs die hun baan open hebben en daar te gaan schaatsen. De ijsmeesters van ijsclubs hebben verstand van ijs en kennen de lokale situatie. De ijsbanen worden bovendien continu gecontroleerd en onderhouden.

Temperatuursverschillen
Door de temperatuurverschillen in de nacht en overdag zijn diverse ijsbanen op dit moment slechts op beperkte momenten gedurende de dag open. Ramon Kuipers: ”We hebben zeker nog een paar nachten strenge vorst nodig, wil je veilig op buitenijs kunnen schaatsen. En dan heb ik het over -10 of meer. Dat zit er de komende dagen helaas niet in. En dan nog moet je vooral ‘veilig’ het ijs op gaan.

Waar je wel veilig kunt schaatsen, is hier te vinden.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook

foto’s met dank aan: #FunckSterrShoots