Er komt weer water uit de kraan bij 30.000 huishoudens

Geplaatst op 20 februari 2017, om 12:44 uur

foto: Charles MollLIEMERS / RHEDEN – Na bijna 24 uur komt er weer water uit de kraan in de Liemers. Door een grote breuk in twee transportleidingen hadden gisteren zo’n 30.000 huishoudens geen water.

De storing bij Vitens ontstond zaterdagavond rond 21:00 uur. Doordat er een breuk in de waterleiding zat bij de IJssel in Ellecom, werd de watertoevoer gestopt. Doesburg zat daarom sinds zaterdagavond zonder water. De overige plaatsen konden toen nog teren op zogenoemde noodwaterbuffers. Echter waren deze zondag ook leeg. In eerste instantie werd gemeld dat het probleem om 16:00 uur was opgelost, dit werd echter niet gehaald. Afgelopen nacht heeft Vitens met man en macht gewerkt om de leidingen te vervangen.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Vitens geeft nog wel een kookadvies. Dit houdt in dat het leidingwater eerst 3 minuten gekookt moet worden voor het gedronken kan worden. De reden voor het ‘kookadvies’ is dat het waterbedrijf niet 100 procent kan garanderen dat het water schoon is. Door de grote waterstoring kan water uit woningen terug de hoofdleiding in zijn gelopen. Dit kan voor vervuiling zorgen.

Zondagavond heeft de brandweer bij mensen die zorgbehoevend zijn 20.000 jerrycans water afgeleverd. Per bewoner kreeg je als zorginstelling 3 jerrycans van 5 liter. Maandagochtend konden scholen, dokters en kinderen gratis water ophalen bij brandweerkazernes in hun plaats.

Door de omleiding van het water kan bij bewoners uit Wehl bruin water uit de kraan komen.