Politie deelt emotioneel verhaal na vondst lichaam uit Dieren

Geplaatst op 18 februari 2017, om 14:32 uur

foto: Politie VoorstTERWOLDE / DIEREN – De politie van Voorst en Epe kregen op dinsdag 14 februari de melding van een lichaam dat was aangetroffen in Terwolde. Ter plaatse bleek het te gaan, na onderzoek, om de vermiste 78-jarige vrouw uit Dieren. De agenten delen een emotioneel verhaal van hun ervaring op Facebook.

De agenten beginnen hun verhaal: “Het is dinsdag 14 februari, de eerste warme dag sinds een lange periode van kou. Aan het aantal meldingen is het merkbaar dat mensen weer de straat op gaan om van de eerste lente zonnestralen te genieten.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Op het moment dat wij bezig zijn met een verkeersongeval in Zutphen komt er een vreemde melding in Terwolde binnen. Er zou mogelijk iets of iemand in de IJssel gevonden zijn. Veel informatie is er niet maar met het gevoel zegt dat het misse boel is. Gelukkig zijn de collega’s van politie Epe beschikbaar en gaan direct richting de locatie.

Slikken
Ter plaatse treffen zij de melder die, tijdens het wandelen over één van de uiterwaarden, een lichaam heeft gevonden. Collega’s lopen mee en treffen inderdaad een lichaam in het water aan. We beschrijven bewust geen details maar het stoffelijk overschot lijkt grotendeels niet meer op dat van een mens. Het is erg makkelijk om te zeggen dat dit bij ons werk hoort maar ook voor ons is het even slikken. We gaan aan de slag.

Sporen
Direct komt er een terugkoppeling maar het Operationeel Centrum en worden er achter de schermen een hoop telefoontjes gepleegd. De locatie wordt ruim afgezet, de melder ondervraagd en een logboek opgestart. Het logboek moet ervoor zorgen dat het later in één oogopslag duidelijk is wie of wat er op het plaats delict zijn geweest. Vanuit Zutphen zijn wij ook onderweg om de collega’s van Epe af te lossen zodat die terug richting bureau kunnen. Er moet namelijk nog een hoop op papier gezet worden. Op het moment dat wij de collega’s aflossen zijn de waterpolitie en de hulpofficier van justitie inmiddels ook aanwezig. Recherche, Forensische Opsporing en een Forensisch arts zijn onderweg. In de tussentijd wordt er door collega’s in de wijde omgeving gezocht naar (mogelijk de kleinste) sporen in de hoop meer duidelijkheid te krijgen over het hoe en waarom.

Hulpverleners
Een kwartier later staan de normaal lege uiterwaarden vol met voertuigen en hulpverleners. Er worden foto’s gemaakt, binnenvaartschepen afgeremd om het water zoveel mogelijk vrij van golfslag te houden en sporenonderzoek in het water verricht. Een en ander gebeurt met de grootste nauwkeurigheid om geen aanwijzing te missen.

Moeilijkste klus
Als aller laatst begint de “moeilijkste” klus van vandaag: het bergen van het stoffelijk overschot. Ook dit gebeurt met de grootste voorzichtigheid en respect. Met name voor nabestaanden kan dit van grote waarde zijn. Met de nodige indrukken vertrekt iedereen vervolgens weer richting bureau.

Geïnformeerd
Uit onderzoek is gebleken dat het een dame betrof die sinds december 2016 als vermist was opgegeven. Een misdrijf is uitgesloten en uiteraard zijn de nabestaanden dezelfde dag nog geïnformeerd. Dit is ook meteen de reden dat dit bericht nu pas op onze Facebookpagina verschijnt.

Voor de betrokken collega’s wordt intern goed gezorgd. Zij worden stuk voor stuk begeleid door het TCO. Dit is een team van collega’s die ondersteuning kunnen bieden bij het verwerken van dit soort heftige incidenten.”

De politie sluit af met de woorden: “Gelukkig niet elke dag.”

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook

foto: Politie Voorst