Tienduizenden huishoudens zonder water, water in supermarkten is op - GelreNieuws.nl

Tienduizenden huishoudens zonder water, water in supermarkten is op

Geplaatst op 19 februari 2017, om 13:38 uur

foto: Roland HeitinkLIEMERS / RHEDEN – In de gemeenten Doesburg, Zevenaar, Rijnwaarden en een gedeelte van de gemeente Rheden is momenteel een grote waterstoring. Al deze plaatsen, met ongeveer 30.000 huishoudens, hebben geen water meer uit de kraan. Het is nog onbekend hoe lang dit gaat duren.

De storing bij Vitens ontstond zaterdagavond rond 21:00 uur. Doordat er een breuk in de waterleiding zit in de IJssel bij Ellecom, werd het watertoevoer gestopt. Doesburg zat daarom sinds zaterdagavond al zonder water. De overige plaatsen konden toen nog teren op zogenoemde noodwaterbuffers. Zo meldt een woordvoerder van Vitens. Echter zijn deze nu ook leeg. In eerste instantie werd gemeld dat het probleem om 16:00 uur was opgelost, dit wordt echter niet gehaald, meldt Vitens.

Tweede lek
Er is ook een tweede lek volgens Vitens. Deze twee grote leidingen voeden de betreffende gemeenten met water, echter zijn ze beiden lek. Het eerste lek momenteel wordt gerepareerd, als deze lekkage is opgelost kan Vitens  de druk langzaam weer opvoeren. Daarna zal vermoedelijk ook het tweede lek zichtbaar worden.

Supermarkten
Bij alle supermarkten in deze regio is het water inmiddels uitverkocht. Bij de supermarkten is een run ontstaan op water door de storing. De Albert Heijn in Zevenaar ging vanwege de storing al om 10:30 uur open, een half uur eerder dan normaal. Al het water was binnen een kwartier al uitverkocht. De klanten stonden met minimaal 20 tot 30 man te wachten voor de deur. Sommige supermarkten hopen in de middag weer water geleverd te krijgen. Bij andere winkels waar water verkocht wordt in die regio, is het ook bijna uitverkocht. Wel is buiten de regio nog voldoende water te krijgen, zoals in de omgeving van Arnhem en Doetinchem.

Onder andere Vitens is op dit moment erg druk bezig met de reparatiewerkzaamheden. De hulpdiensten proberen de ernst van de situatie voor de inwoners en de kwetsbare doelgroepen in kaart te krijgen. Zij roepen mensen ook op om elkaar te helpen in geval van nood.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com