Verdachte (18) aangehouden voor verkrachting Zelhem

Geplaatst op 23 februari 2017, om 16:21 uur

foto: Politie Oost GelreZELHEM – De politie heeft een 18-jarige inwoner van Zelhem aangehouden op verdenking van het plegen van een ernstig zedenmisdrijf in Zelhem op 19 november. De Zelhemmer wordt ervan verdacht een vrouw van middelbare leeftijd te hebben verkracht.

Het misdrijf vond op zaterdagavond 19 november rond 23.40 uur plaats. De vrouw fietste die avond over de Boeninksteeg toen een haar voorbij fietsende jongeman haar overmeesterde en de struiken in trok. Na het misdrijf liet de dader haar achter, waarna de vrouw zelf de politie alarmeerde.

Uitgebreid onderzoek
De vrouw is die nacht opgevangen door de politie en naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Op de plek waar het zedenmisdrijf zich afspeelde is meteen uitgebreid sporenonderzoek verricht. Ook deed de politie in de dagen na het misdrijf meerdere getuigenoproepen en werd een buurt- en passantenonderzoek gehouden.

In het eerste onderzoek is DNA van de dader veilig gesteld. Dit DNA-spoor is door de politie ingevoerd in de landelijke database, maar dit leverde geen match op met een verdachte die al eerder DNA had moeten afstaan.

In de daaropvolgende periode was vooral sprake van intensief tactisch onderzoek door de recherche. In dit onderzoek kwam de 18-jarige gaandeweg als verdachte in beeld. De man is afgelopen dinsdag aangehouden. Na zijn aanhouding is zijn DNA afgenomen en met spoed onderzocht door het NFI. Het NFI heeft vastgesteld dat sprake was van een match met het DNA dat is veiliggesteld na het misdrijf.

Verhoor
De verdachte is ingesloten voor nader verhoor en onderzoek. Hij wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Omdat de verdachte ten tijde van het delict 17 jaar was, is op hem het jeugdstrafrecht van toepassing. Het slachtoffer is door de politie geïnformeerd over de aanhouding.