GelreNieuws te gast bij volgdienst politie Velp - GelreNieuws.nl

GelreNieuws te gast bij volgdienst politie Velp

Geplaatst op 3 maart 2017, om 16:53 uur

VELP – Een fotograaf van GelreNieuws mocht vrijdag 17 februari een middag en avond mee met de veiligheidssterkte (noodhulp) van de Politie Velp om een kijkje te nemen achter de schermen. Van spoedrit tot poging inbraak, van alles kwam voorbij.

Iets voor 15.00 melden Wilfred en Taco zich in voor hun dienst. Het is altijd maar afwachten wat er tijdens zo’n dienst gaat gebeuren, want alles is mogelijk. Fotograaf Roland Heitink ging met ze mee op de achterbank van de politiewagen. Al snel komt de eerste melding binnen. Een buurtbewoner heeft gebeld vanwege een verdachte situatie op een parkeerplaats aan het Biljoen in Velp. Een auto zou een band missen. ‘Wij zijn blij dat burgers meldingen doen, want voor hetzelfde geldt gebeurt er iets wat niet door de beugel kan’, aldus Wilfred. Ter plaatse hebben ze de auto aangetroffen en gesproken met de eigenaar, die inmiddels ter plaatse was gekomen. De band was inmiddels erop gezet en Wilfred en Taco hadden verder geen bijzonderheden geconstateerd.

Na een rondje rijden door Velp heen, gaan we naar de Alexanderstraat. Buurtbewoners hadden met de politie contact gelegd omdat er met regelmaat auto’s tegen het verkeer inrijden. De weg is namelijk een éénrichtingsweg. Een kwartier lang stonden we in de straat, maar we betrapten niemand. ‘Een goede zaak, maar we gaan hier vaker controleren.’.

Wilfred maakt een foto voor de Facebook volgdienst:
We gaan vervolgens controleren bij op de Noorder Parallelweg. Daar is het sinds de komst van de Lidl een stuk drukker geworden en vanwege de verkeersveiligheid is besloten om ook daar een éénrichtingsweg van te maken. Je mag sinds enige tijd alleen nog via de Nordlaan de Noorder Parallelweg in. Na nog geen minuut trok een auto de aandacht. Hij nam met flinke vaart de bocht vanaf de parkeerplaats bij de Lidl. We besloten er achteraan te gaan. Hij reed met hoge snelheid door de wijk. Wilfred en Taco konden geen snelheidsmeting doen maar de jongeman is na een stop-teken wel aangesproken op zijn rijgedrag. Daarnaast kreeg hij een proces-verbaal voor het niet tonen van zijn kentekenbewijs.

Inmiddels had Wilfred ook op de Facebook volgdienst gevraagd of mensen nog dingen hadden waar de politie aandacht aan kon geven. Hier kwam uit dat er veel mensen fietsen op een voetpad bij het Geërfdenpark. Terwijl Wilfred in de auto zat om een update op de volgdienst te zetten (wat hem maar niet lukte), was Taco de fietsers aan het aanspreken. Want er kwam het één en ander voorbij gefietst. Ze moesten vervolgens met de fiets in de hand hun weg vervolgen.

Uiteindelijk was het Wilfred gelukt, maar kort daarna kwam gelijk de volgende melding.

De betreffende melding betrof een poging inbraak bij twee kamer-woningen in Velp. Gelukkig is er niets weggenomen. Taco en Wilfred hebben twee keer een aangifte opgenomen

Nadat we hier klaar waren zijn we naar het bureau gegaan. Wilfred en Taco moesten het één en ander vastleggen in de systemen vanwege de poging tot inbraak.

Inmiddels was het 18.00 uur. Een mooie tijd om te eten. Het was rustig, waardoor we niet onverwachts weg moesten tijdens het eten. Ik kreeg wat spaghetti van Wilfred aangeboden.

We gaan weer de weg op, maar het is rustig. Na een huisbezoek gingen we weer een ronde rijden. We zagen wat hardlopers die we direct wat hebben aangeboden. Een hesje met ‘Waakzaam en Fit’. Het hesje sluit aan bij een project waar de politie Velp drukdoende mee is. Ze vonden het hesje erg leuk en trokken hem meteen aan, waarna ze verder gingen.

Na wat rondes te hebben gereden doen we een controle bij een auto, waaronder een alcoholtest. Het bleek in orde. Ondertussen dacht een fietser zonder licht rustig door te kunnen fietsen, maar deze werd direct stop gezet door Wilfred, waarna de jongeman met even prutsen aan zijn fiets ineens licht had. Een stuk veiliger zo!

Na de controle kreeg de politie een overlastmelding, Taco en Wilfred hebben bemiddeld tussen de twee buren. Toen dit klaar was zijn we wat gaan praten met ‘hangjeugd’ en hebben we nog een auto staande gehouden.

Ineens hoorden we over de porto dat er een fietser op de snelweg reed bij Velperbroek – A12. We gaan er met prio 1 heen, maar uiteindelijk hebben we de fietser niet meer kunnen aantreffen.

Korte tijd later kreeg de meldkamer van de politie een melding van een conflict op de Barend Ubbinkweg in Doesburg. Meerdere eenheden gingen ter plaatse, waaronder wij. Toen we als eerste ter plaatse kwamen constateerde we dat er niets aan de hand was. Volgens de lokale jeugd was het een ‘stoeipartij’ en geen sprake van een gevecht.

Het is 22.30 uur als we aankomen bij het politiebureau. Om de laatste dingen vast te legg

en moesten Wilfred en Taco bezig op de computer. Wij sloten af met een selfie. De dienst werd overgedragen aan collega’s.