Fotoreportage: Grote rampenoefening bij de Zandse Kerk in Huissen

Geplaatst op 6 april 2017, om 23:51 uur

foto: Patrick ApenhorstHUISSEN – Bij de Zandse Kerk aan de Van Wijkstraat in Huissen werd de afgelopen twee dagen groots geoefend door allerlei hulpdiensten. Hierbij werd een rampenscenario nagespeeld.

De hulpdiensten rukten groots uit voor de rampenoefening bij de Zandse Kerk. De brandweer was met 27 personen aanwezig, de ambulancedienst met 13 personen en ook de politie was met zeker 8 agenten ter plaatse. Naast al deze hulpdiensten waren ook 15-tal LOTUS-slachtoffers (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers) aanwezig. Medewerkers van de slachtofferhulp deden ook mee aan de oefening. Als laatste speelden er nog 10 figuranten mee. Om de oefening te beoordelen was er ook een groot aantal mensen aanwezig als oefenstaf en waarnemers.

VIDEOBLASTER.showTag('ndm_gelrenieuws_videoblaster');

Opvang niet-gewonden
De gemeente en het Rode Kruis oefende tegelijkertijd het proces van opvang en verzorging. De gemeente is verantwoordelijk dat, op het moment dat er een ramp plaats vind en direct erna, omwonenden of anderen niet-gewonden die weg moeten van de plek opgevangen kunnen worden in een opvanglocatie. Het Rode Kruis ondersteund gemeenten met deze opvang. In totaal waren hiervoor 40 personen uitgenodigd om deze oefening na te bootsen.

De hulpverleners oefenden volgens het volgende scenario:
In en voor de Zandse kerk staan mensen te wachten totdat zij mogen instappen in een gereedstaande bus voor een dagje weg. De mensen zijn in opperbeste stemming en zijn bepakt met rugtassen en andere tassen. Op het moment van instappen komt er een vrachtwagen door nog onbekende oorzaak het kerkterrein op rijden en ramt hier een personenwagen en daarna de bus. Er zijn veel gewonden in en om de bus en vrachtwagen. De bus blokkeert ook de uitgang van de kerk. Door de paniek die er is ontstaan, is er een brand met veel rookontwikkeling ontstaan in de kerk.

De oefening is voor alle partijen als zeer nuttig ervaren.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook