Fotoreportage: Hulpdiensten oefenen met een grote ramp in Rozendaal - GelreNieuws        

Fotoreportage: Hulpdiensten oefenen met een grote ramp in Rozendaal

Geplaatst op 19 mei 2017, om 16:45 uur

foto: Charles MollROZENDAAL – Op het terrein van kliniek Klein Rosendael in Rozendaal was woensdag en donderdag het toneel van een grote rampenoefening

Aan de rampenoefening deden diverse hulpdiensten mee zoals de brandweer, politie, ambulances en de gemeente. Zij waren voor de oefening massaal ter plaatse. Op de eerste oefendag (woensdag) werd ook een groot spandoek van de hulpdiensten gestolen.

ZIE OOK: Hulpdiensten op zoek naar grote gestolen spandoek bij grote oefening

Scenario
In het scenario van deze multidisciplinaire realistische oefening is een bus vol passagiers, die samen een dagje uit gingen, aangereden door een vrachtwagen met chemicaliën. Veel mensen waren nog niet ingestapt en hebben het ongeval zien gebeuren en moesten worden opgevangen door de hulpverleners. Een aantal mensen was onder één van de voertuigen terecht gekomen. Zo lag er een slachtoffer achter het voorwiel van de vrachtwagen, lag er een slachtoffer bij het wiel van de bus, maar bleek er ook een slachtoffer onder de bus te liggen waardoor de bus omhoog gebracht moest worden om het slachtoffer te kunnen bevrijden.

Door de aanrijding waren vaten gaan lekken en bruiste het schuim uit de vaten. Door de aanrijding knalden nog een paar auto’s op elkaar. Een kwam op z’n kant te liggen met een slachtoffer erin, ook in een tweede auto zaten de bestuurders bekneld. Een derde auto was in de brand gevlogen, die bestuurster had zelf het voertuig kunnen verlaten

Rennen
In de bus waren ook diverse slachtoffers bekneld geraakt onder de stoelen. De brandweer moest hen uit hun benarde positie knippen met een schaar. De brandweer ging als laatste de chauffeur van de vrachtwagen bevrijden. Door de samenstelling van de chemische stof kon het wel eens om een crimineel zaakje gaan. De politie moest de bestuurder veiligstellen opdat de brandweer haar werk kon doen. Toen de cabine eenmaal geopend werd, zette de chauffeur het op een rennen. Hij werd al snel tegen de grond geworpen door de politie die hem daarop in de boeien sloeg.

De oefening werd door alle betrokken partijen als nuttig ervaren.

Voor het laatste nieuws uit de regio volg je ons op Facebook